7 June 2014

Don't call me 'Abang Gentle'!!

Assalamualaikum :)

"Ladies first, please"
Bukanlah ayat seorang gentleman.

Tidak.
Langsung tidak.

Adam(kaum lelaki)
apabila Berjalan , dahulukan dirimu.
Daki tangga , dahulukan dirimu.
Hatta melangkah longkang, dahulukan dirimu.
Biarkan kami di belakang.

Andai ada Hawa(kaum wanita) yang berkata;
"Ahh. Sweetnya akhi tu bagi kite jalan dulu.
Gentle"

Maka Adam,
Tawarkanlah senduk padanya.
Kami izinkan.

"Sungguh , aku lebih rela berjalan di belakang
singa berbanding seorang wanita"

-Saidina
Umar al-Khattab.
(CREDIT TO PENCETUS UMMAH RAHMAT IKHSAN) 

hey! Abang gentle dah mai!! Dia nak bawak titew gi jalan-jalan dekat Uptown Shah Alam lah! Dia kate dia suruh titeww jalan dulu, as in titeww jalan depan dia sebab dia suka tengok cara titeww berjalan!(ayat keling) Dia kata dia akan protect titeww! Titew rasa dia ni gentle sangat! Aww!

Wahai gadis,
sebaik-baiknya kita biarkan lelaki berjalan dan duduk dihadapan kita. Ada certain masa kita boleh dahulukan diri kita. Bukan setiap masa. Kita juga ada maruah. Jangan percaya 100% !!  Jaga diri :)

Peace!!

2 comments:

  1. urgh..menyampahnya bahasa tittew tu. :( serious menyampah. By the way the point here was taken :) great entry ahda. as usual :)

    ReplyDelete
  2. Thanks for the reminder. Sebenarnya aku pun tak suka kalau lelaki baik sgt dengan kita. Lebih baik biasa2 jer.

    ReplyDelete