4 December 2014

Hampir

Assalamualaikum :)
 

Sedang dirimu dikelilingi kemewahan, menakhodai sebuah kapal yang gah dan mewah. Sedang dirimu dibelai dayang-dayang manis bak bidadari, menjadi peneman setiap masa. Sedang dirimu dihanyut cinta, menjadikan dirimu lemas dengan perasaan.
Semuanya indah! Tidak terkata!

Akan tetapi, di saat kau lumpuh di tempat kau beradu, kau memanggil dayang-dayangmu. Panggilanmu tidak dihiraukan. Mereka meninggalkanmu serta-merta! Hanyutan cinta itu juga sudah tiada, lesap akhirnya. Tinggal lah dirimu menalak sehingga senja. Tiada siapa yang peduli! Dijamahnya linktus setiap hari...

Sedarnya dirimu di suatu saat. Mengenang kembali zaman kejahilan dirimu dihimpit ujian yang kau tak pernah rasa perit. Makin diberi, makin senang, makin berat sebenarnya ujian itu. Pernahkah dirimu berfikir, sedar, siapa yang mengurniakan segalanya? Hidayahmu sudah tiba melalui mimpi yang ngeri.

Tepat jam 3.15 pagi, dirimu bangun melakukan Qiam. Alhamdulillah, akhirnya kau sedar. Memohon ampun dan Taubat atas keterlanjuran khilaf di dunia. Menangislah dirimu sepuas-puasnya! Itu bermakna kau benar-benar bersalah. Kau ikhlaskan diri untuk bertaubat. Kau tahu, Allah sedang menunggu Taubatmu wahai!

Akhir cerita, kau semakin hampir dengan Si Pencipta! Kau berusaha untuk bertawaduk agar tidak terlanjur melakukan khilaf! Kau boleh!

27 November 2014

Entah jumpa lagi ke tidak

Assalamualaikum :)

Tup! Tap! Tup! Tap!

"kau buat apa?"

"Ambil lesen kereta. Kau pula?"

"Aku kerja. Shift petang. Polan, kau pula?"

"aku kena prepare utk PLKN. 6 Dis dah kena lapor diri..."

"Kau pula, Kitun?"

"Aku pi belajaq masaq dekat umah kawan aku...pishang duk umah sorang-sorang."

"wah, boleh lah kau masakkan untuk aku lepas balik Kem! Yay!"

*conversation ends*

Menghitung hari. Sedar tak sedar, dah 5 tahun aku kat 18. Drpd muka seposen, sampei lah muka sepuluh ringgit $_$

banyak perkara yang aku belajar sepanjang 5 tahun ni. Dulu, time sekolah rendah, semuanya nak kena orang suapkan. Semua nak kena berteman. Semua nak mengada-ngada. Tapi sekarang, aku belajar, mcm mana nak hidup berdikari, hidup lebih teratur, lebih berfikiran matang dan terus bersikap positif! Alhamdulillah.

Kan aku dah kata, muka belum matured lagi (form1)
got this from my friend, Mia. Godek punya godek jumpa!!

Pada mulanya, aku agak pemalu (err..) tapi sementara. Aku mudah untuk bergaul dengan org. Lagi-lagi time form 1, aku dilantik sbgai PENOLONG Ketua Kelas. Woah! Bangga! Bangga! Bila dah jadi penolong, acah-acah busy je. Nak keluar sana, keluar sini, hantar slip, bawak buku kawalan, uruskan itu ini. Contohilah Penolong Kelas yang Mithali ni. Heee :) Aku ingat lagi, ada seorang kwn baik aku ni. Dia yg calonkan aku utk jdi Penolong. Dia kata, "Wei, aku lantik kau sebab kau berani kot! Time orientasi, kau beranikan diri utk ke depan sbb kitorg semua malu mcm apa je..!!"
Okay. Hidung aku kembang sekejap. Wuit! Wuit!

Thanks Azreen! Aku ingat itu! Hahahah!!

Skrg masuk form 2. Wuiishh! Waktu tu boleh dikatakan 'zaman jahiliah' aku. Hahaa!! Time tu lah fenomena K-Pop mula menular di negara kita. Semua gila mcm kangaroo kena belacan! Termasuklah aku. Ehhh... Mcm budak-budak! Obses nak belajar bahasa korea lah, nak kahwin dgn mamat Korea lah, apa lah..bla ..bla... Seolah-seolah aku tak bangga dengan negara aku sendiri. Puihh! Disebabkan 'obses' punya pasal, sanggup aku duduk depan PC lama-lama nak tengok kpop. Nak practice menari dan sebagainya! Sungguh benggg!! Zaman tu jugalah aku punya result manyak hancus.. Tak fokus betul-betul! Nak seronok je! And zaman tu lah zaman yang paling aku tak suka. The worst year ever!!!

Then, masuk form 3, aku jadi baik sikit. Hahah! Sikiiittt lah. Takda nak layan kpop-kpop lagi. Nampak x?? Aku cuba bersikap lebih matang sebab akhir tahun 2011, aku menyesal tengok kpop lama-lama yg menjejaskan result aku T-T manusia..manusia.. Tak pernah serik selagi tak kena! So, bila dah nak PMR, baru sedar sikit. Baru nak fokus betul-betul. Takpa lah. Itukan salah satu cara nak majukan diri. Hee :) Kena belajar berkorban masa untuk PMR. Struggle! Struggle! Struggle! And Alhamdulillah :)

Naik form 4, aku mcm blur-blur kejap. First, aku dicampakkan ke kelas LK, then aku minta tukar Pure science sbb aku tak minat bab-bab Kejuruteraan, walaupun tetap kau kena belajar CHEMIST, PHYSICS. urgh.. Aku blur-blur sebab ramai dlm kelas aku tu budak asrama. Then, pljrn pun makin tough! Daripada 9, naik 11. Memang rasa nak pecah kepala! To be honest, aku rasa cam.. Kenapa aku pilih sains? Nak buat mcm mana? Mungkin ada hikmah. Aku percaya Allah itu tak zalim.

Bagi aku, subjek pure science ni, tak de lah teruk sangat. Siapa yg amik pure science memang bertuah sebab apa? Sebab kau boleh tahu betapa hebatnya ciptaan Allah. Misalnya, kau belajar Physics, kau akan tahu apa itu graviti, mcm mana magnet itu berfungsi, apa itu radioaktif, inertia dan momentum! Haa!! Then, bila belajar Chemistry, kau boleh tahu mcm-mcm nama yg pelik-pelik! Apa itu Isomers, isotopes, Redox, Thermochemistry, ethanoic acid, Alkane alkenes semua benda tu! Memang wei! Serious aku ckp. Memang bertuah! Lagi satu, paling best bila belajar Biology! Aku suka belajar bio, walaupun bila nak jawab exam payah sangat nak tepat jawapan aku. Naik frust aku! Aku x da lah hebat pun Bio ni. Biasa-biasa je. Tapi, bila belajar aku rasa seronok sebab aku boleh tahu apa yg ada dalam badan aku, apa yg berlaku di sekeliling aku. Aku rasa lebih dekat dengan tumbuh-tumbuhan (sampai ada kebun di rumah). Ya Allah, bersyukur sangat :)

Add Math nya pula aku x nak komen apa-apa. Haha!

Naik form 5, aku rasa dah besar. Woahh! Dah 'senior'! Ustazah pernah buat aku sentap! 

"Kamu marah bila adik-adik berkelakuan biadab terhadap kamu. Tapi, pernah kamu sedar, bahawa kamu yang telah mengajar mereka? Kerana bila kamu sudah besar, kamu bebas melakukan apa sahaja! Adik-adik ni akan perhatikan sikap kamu! Kalau kamu mengajar mereka perkara tak elok, mereka akan ikut. adakah itu akan membantu kamu di akhirat??"

memang tertusuk hati mendengar kata-kata Ustazah AQS aku. Aku faham apa yang cuba nak disampaikan oleh beliau. Macam ni, kalau kau mengajar budak 2 tahun mengaji Al Quran, dan budak itu istiqamah melakukannya, bukankah kau akan dapat sahamnya juga? Dan, kalau kau mengajar budak 2 tahun melihat perkara yang tak elok, maka sahamnya juga kau akan dapat. Kau tunggu di akhirat nanti!! Ya Allah, bersyukur aku dapat ustazah yang sentiasa mengingatkan kami pelajar form 5 yg perangai macam beruk kena belacan. Ada hikmah di sebalik semuanya! Dan, aku akan merindui semua guru yang telah banyak mengajar aku selama ni *menangis*


Tahun ni, adalah tahun paling penting buat aku. Aku kena korbankan banyak benda. Nak keluar memang boleh kira dengan jari berapa kali aku pergi. Balik kampung, pun kena sentiasa bawa buku. Dalam sibuk-sibuk aku pun, aku tak lupa Allah. Walau mcm mana sibuk sekalipun, aku tetap akan minta tolong Dia. Kita manusia yang tak boleh berdiri dengan sendirinya! Tuhan juga kau akan cari.

Setiap petang, aku akan 'stay back' dengan kawan2 aku untuk study. Memang seronok uolls belajar grouping mcm ni. aahhh... aku akan ingat kalian. Aku tak dalah hebat mana pun. Diorang yg selalu tolong aku. Pasal chemist, bio, physics, add math and arab! (subjek paling tough) aku bersyukur sebab dikurniakan rakan seperjuangan yang begitu tekun dan sabar melayan dan mengajar aku sampai aku betul-betul faham! Asal  tak faham, tanya. asal tak faham tanya. aku rasa dorang pun naik bosan. hahahaha!!! (tak baik noks) Mereka lah rakan baik aku. susah senang selalu bersama. Mereka juga pendengar yang baik, selalu dengar ceritta aku yang merepek, suka melayan aku berborak walaupun ia hanyalah MEMBOSANKAN -_- Tapi, aku puas sebab aku dapat rasakan magnet-magnet cinta yang terputik daripada ikatan persahabatan ni. Ya Allah, indahnya! indahnya!!

18 Oktober, tarikh paling penting dalam hidup aku. Bukan hari exam, tapi hari Graduasi. what??

(Batch 97, SMK Seksyen 18, Shah Alam-MSU Shah Alam)

Masa ni, panas terik! tapi... terpaksa lah untuk gambar punya pasal. habis make up iolls cair ~T_T~
yay!! Akhirnya, dapat juga aku merasa pakai baju jubah besar gedabak tu untuk kali kedua! (kali pertama waktu 6 tahun) Untuk tahun ni special sikit sebab gradution kitorang diadakan di MSU. Pergh! boleh rasa aura Universiti gituu! bajettttt~ Alhamdulillah, bersyukur sangat! tak boleh nak ckp macam mana! Sebak beb! sebakkk!! Bila dah graduate, gua dah tak jadi pelajar. Gua jadi calon. Calon SPM, bukan pelajar SPM. Calon tak calon, kau kena hadap juga SPM no matter what happen around you! Pejam celik, pejam celik, tibalah tarikh yg begitu mendebarkan! teng! tererenggg!! terererereeennggg!! Tenenenenene :)

*3 November 2014* Ouuiihh! rasa berdebar! takut dia lain macam dia, padahal kau akan hadap kertas je! Takpa, kau kuat Wa! Nak tunggu habis, 25 November tu, mak aiiiihhh lamanya! takpa, struggle! push! push! you have to force yourself! you can do it!! yeahh! Alhamdulillah, aku sihat sepanjang exam. Tak da apa-apa yg mengganggu aku. Syukur :) Dah habis, tapi belum rasa merdeka sepenuhnya sebab risau tentang result! masha allah!! Apa-apa pun, hanya bertawakkal sahaja pada Allah. Doakan aku :)

moment yg aku tak akan lupa bila duduk dlm Dewan
yang serba indah untuk jawab soalan yg penuh dengan KBAT! Waktu ni tengah
ambil exam Sejarah 3. nampak tak betapa bersepahnya meja dengan
sumber-sumber rujukan yang dibenarkan utk dibawa ke dlm dewan. 
oh ya, korang boleh nmpak aku di sebelah kanan, baju warna kuning, 
pakai handsocks warna purple. MENCAri PUBlisiti tak??

That's all from me. Serba sedikit tentang ulasan 5 tahun ni. Sebenarnya banyak lagi aku nak ceritakan, tapi aku betul-betul tak larat! Apa salahnya kan kalau nak luangkan masa sebelum aku melaporkan diri untuk Kem PLKN pada 8 Disember ni. ouh! so fast! I 'm not ready 100%. Wish me luck :)

take care,
bye :)



12 November 2014

'Maknyah' Tak Berkualiti

Assalamualaikum :)

Baru-baru ni, negara kita telah dikejutkan dengan satu isu sosial yang sangat serius! Ini bukan cerita palsu, ini REALITI. Ia berkaitan dengan isu 'MAKNYAH'. Apa itu?

Mak Nyah ni adalah singkatan bagi perkataan: "Mak Nyampah!" (spekulasi palsu)

Seperti yang kita tahu, bukan setakat Mak Nyah sahaja yang terlibat sama dalam kes ni. Golongan Pengkid juga terlibat sama. Apa itu?

Pengkid itu ialah wanita yang menyerupai lelaki dan bersifat seperti lelaki.

Kau bayangkan bila ramai sangat orang yang sudah terbalik! Dunia pun turut terbalik. Negara kita negara Islam. Takkan nak biarkan perkara ini berterusan? Apa motifnya mereka ni mengubah diri mereka sampai sanggup menghabiskan duit semata-mata nak ikut nafsu yang akan membawa keburukan pada diri masing-masing? Malah, mereka juga tidak mempedulikan nasihat orang ramai! Jangan jadi ego! Paling menyedihkan, Umat Islam yang melakukannya! Ya Allah!

Motif apakah yang cuba mereka sampaikan sehingga sanggup bermandi caci dan hina? Cuba fikir, adakah mereka tidak mempunyai kesedaran untuk mengubah diri kepada rupa asal? Mengapa? Lihatlah pada iman. Aku juga bukanlah orang yang sempurna. Aku ini pendosa juga. Setiap perkara yang kita lakukan itu, jika ianya membawa keburukan, maka kita jauhkan. Jangan berterusan melakukannya!

Betul lah, semakin dekat Kiamat itu, semakin ramai Umat Islam akan mengamalkan amalan JAHILIAH! Berliwat, berhomoseksual, ber-transgender, minum arak, berjudi, riba dan sebagainya. Itu belum lagi tanam anak perempuan hidup-hidup sebab takut dimalukan! Na'uzubillah! Moga-moga kita semua terpelihara!

Oh ya! Isu transgender ini merupakan perkara yang negatif! Dosa juga akan bertambah. Mula-mula berjinak-jinak dulu dengan fesyen kerana terpengaruh dengan rakan-rakan. Lama-kelamaan, rakan-rakan mencabar pula! Kalau tak, takut nanti kena ugut bagai! Bila rasa tercabar, tu yang pakai tu. Melampau pula! Rakan-rakan pula tak henti memberi pujian palsu! Kononnya cantik lah, seksi dan sebagainya! Dehhh, apa lah! Seterusnya, mula bergaul dengan golongan 'maknyah' yang lain. alaa... dekat tepi-tepi jalan, dekat lorong-lorong tu berlambak sangat dah wei! Bila dah suka bergaul, ber-hu ha hu ha pula! Kongsi barang-barang wanita.. hm.. Bila dah suka, dah terasa mcm nak ubah diri, itu yang pergi cucuk sana, cucuk sini. Semua tempat nak dicucuknya! Sanggup ke Korea untuk pembedahan plastik yang sememangnya tidak bagus untuk Eko-sistem! sangat tak bagus!


Mengubah ciptaan Allah itu kan dah menjadi satu dosa! Even perempuan pun tak dibenarkan, apatah lagi kaum lelaki? Melainkan kalau ianya memudaratkan kita, maka ia dibenarkan. Jadi, lepas dah buat surgery tu, rasa seronok. Rasa diri tu sangat hebat! wah! aku boleh buat mcm orang lain buat! Semuanya berubah! Tiada lagi sifat jantan, kini sifat betina pula muncul secara tiba-tiba! Kalian memang TAK AWESOME! Begitulah juga bagi kaum wanita yang nak sangat menjadi lelaki. Apa yang best sangat entah! Bila dah jadi pengkid, ada awek datang pula! Awek pun kemain! CENGGINI LAWANYA! Bab tu pandai pula nak pilih awek. hekkk!

Apabila perkara ini sudah dianggap remeh, maka akan berlakunya Homoseksual! Apa itu? Boleh google sendiri. Homoseks ini juga pernah berlaku pada zaman Nabi Lut, kalau tak silap. Lelaki bersama lelaki, wanita bersama wanita. Entah lah! semuanya dah dianggap perkara biasa! Kalau di negara luar, ianya bukan masalah yang sangat kritikal kot. Tapi, ia menjadi sangat kritikan bila ianya berlaku di negara Islam! Kerana apa? Keran ia merupakan perbuatan yang HINA!! Bangkitlah! Pertahankan akidah! Pertahankan benteng Iman kita!

 Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: `Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? 
(Ayat 80, Surah al-Araf (7))

Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas.
(Ayat 81, Surah al-Araf (7))

Sekiranya perkara ini tidak dicegah, memang sengsaralah dunia! Bumi menangis sebenarnya.Segalanyatelah ia tanggung dari awal kurun lagi! Tanpa bumi, kita tak dapat hidup dengan baik. Bumi sudah tua. Dah tak larat nak menanggung segalanya. Macam manusia juga, akhirnya tiada lagi. Bumi juga sedang menunggu masa untuk hancur sahaja. Kuasa Allah, siapa yang tahu. 

Sekiranya Nabi Muhammad berada di hadapan kita, pasti baginda sedih melihat umatnya sudah tidak lagi mementingkan akhirat. Hanya dunia semata-mata. Kita semua yang terlalu alpa dengan nikmat yang ada, tidak bersyukur. Ya Allah... susahnya hendak mengejar Syurga, senangnya mengejar Neraka! Muhasabah balik. Sama-sama kita berhijrah ke arah yang lebih diredhai Allah. Insha Allah, Allah terima. Moga-moga kita berada di dalam pemeliharaan-Nya. 

sekian.


 

9 November 2014

KHUDU

Semenjak dua ni, tangan tak tak boleh berhenti menulis puisi. Walaupun ia hanya puisi biasa, tapi aku puas! Tak semua yang akan aku kongsijan. Hanya beberapa. Selamat membaca :)

Terbitlah fajar, masa mencari rezeki.
Usaha yg mantap membawa nikmat kepada diri.
Walaupun setitik peluh kau usahakan, kau tetap tak mengeluh.
Biarlah dirikau melampan asal kau tak makan pitis yang haram!
Tatkala kau berkia-kia, gembira menggunakan nikmat yg ada,
kau tak lupa YANG ESA.
Dialah yg memberi emas yang sangat bernilai buat kau.
Kasih dan pemurahnya, tak siapa bisa lawan.

Namun begitu, selalu kau ingatkan pada diri agar tidak terlanjur berlenja.
Biarpun sahabatmu berkronisme, kau tak berhidung tinggi.
Kerana apa?
Kerana KHUDU mengajar kau supaya lebih bertawaduk.
Kau tahu, bahawa nikmat di dunia hanya sementara, akan tetapi nikmat di syurga selama-lamanya.

-ahdawardatul-

8 November 2014

Fatamorgana

Hari ini, kau hidup menghirup oksigen percuma. Selangkah kau berada, di situlah tempat kau bermula. Fikiran yang bernas kau cari merata-rata. Ilmu yang ada jangan dilupa. Namun, nafsu membawa kau ke sesuatu tempat. Keinginan yang tinggi melampai hendak kau capai. Di luar jangkaan orang tak tahu.

Manusia memang punya angan-angan. Hidup di alam serba gah dan mewah! Fantasi itu tidak mudah utk dikecapi kerana kita bukan bidadari. Imaginasi yang bermain di fikiran membawa kau ke dunia Cinderella. Mencari jejaka yang sempurna. Hanya kerana sepasang sepatu, kau bebas! Indahnya tercipta setelah bermahligai di istana. Cukup indah! Benarlah bahawa diri mahukan FATAMORGANA!