19 September 2014

Perkampungan Ilmu 2014

Assalamualaikum :)

Segala Pujian bagi-Nya, diri ini masih boleh bernafas dan bernyawa. Moga-moga Allah merahmati kita semua!

Alhamdulillah, selesai sudah program Perkampungan Ilmu bagi Pelajar Tingkatan Lima 2014 yang lalu. Program tersebut telah dijalankan pada 12-14 September yang lalu. Satu pengalaman yang menarik sebenarnya.

Alang-alang dah bukak blog, baiklah aku update!

Berdasarkan pengetahuan aku, kalau tak silap program ni dah lama tak buat. Hampir 5 tahun! And, ya.. kitorang bernasib baik dapat join program ni. Alaa... kononnya dah masuk ‘SENIOR YEAR’ haruslah join program2 macam ni. Lagipun, tak salah... sebab program ni bukan program yang membuang masa. Banyak faedahnya! Tak rugi pun.

 (Dewan Al Madani, SMK Seksyen 18 HEBAT!)

*****
First day, Jumaat , 12 Sept 2014

Kitorang kena buat pendaftaran pukul 3.00 petang. Lepas solat Jumaat kan.. Tapi, sebelum tu, aku balik rumah dulu bagi mengelakkan kecelaruan dan kekelam kabutan. Pagi tu, ada program Kawad Kaki dan Majlis Anugerah Kecemerlangan Kokurikulum (MAKO) Alhamdulillah, rezeki aku tahun ni. Biarlah sekali daripada tak dapat langsung. At least, merasalah juga naik pentas walaupun tak ber-makeup :P Okay, then petang tu, datang sekolah pada petangnya. Bila dah nak cepat punya pasal, ada lah juga barang yang tertinggal, contohnya.. berus gigi. That’s the common thing yang aku selalu tertinggal even nak balik kampung pun.. al maklumlah, sebelum keluar, pastikan gigi dah gosok, barulah rasa segar. Kemudian, tinggalkan dalam bilik air. Ngekngok betul!

Aku dengan bersemangatnya tak sabar nak daftar. Aiiihhh... tak sabar nak duduk di asrama untuk beberapa hari sahaja. Tapi, semangat aku tak berapa nak ‘UP’ sangat gara-gara hati mula gelisah sebab berus gigi tertinggal. Mujur, ada kedai WEGA dekat dengan sekolah aku. Apa lagi, ajak kwn pergi beli. (akhirnya!) Jam pula dah menunjukkan pukul 3. Aku bergegas dengan aku, Anisa untuk masuk sekolah. (penggunaan istilah yg tidak betul) Tengok-tengok, pendaftaran belum mula lagi! Cehh! Tapi, aku tak kisah sebab aku dah biasa dengan semua ni! Mula mesti lambat! Tak tepati masa!

Macam budak ‘outsider’ kitorang paling gelabah sekali tau. Nak cop bilik! Nak sekatil dengan kawan2 lah apa lah..itulah..nak bilik sama lah.. haih.. pompuan. Tapi, aku tak. Aku kena control MACHO! Tak boleh gelabah-gelabah walaupun hati rasa nak meletup-letup! Aku sebilik dengan kawan aku, Azreen dan Amirah. Tak kisahlah walaupun katil jauh-jauh. Tetap boleh jumpa. Bukannya tak jumpa! Kena biasakan diri, sebab bila dah melangkah ke Universiti, tak da nak cop-cop bagai! Kau duduk diam-diam sampai muntah! Tu je... Bila semua dah daftarkan diri, apa lagi? Terus pergi dorm masing-masing. Letak beg. Then, Solat Asar. Pukul 5, turun padang, beriadah. Riadah paling seronok setakat ni. Bhahahahhahahahaha!!!!  Kemudian, makan. Rehat sekejap. Nak mandi semua, pergi mandi. Pukul 7, dah kena ada dekat surau. Pukul 9, start belajar! Pelajaran pertama, Bahasa Melayu. Pergh! Sejuk bhaii! Belajar dalam dewan! Indahnya rasa. Menulis sambil menikmati kesejukan dari pendingin hawa yang sememangnya membuatkan aku rasa mengantuk yang amat!! Tunggu masa nak lelap je! Hahhh!

Sabtu, 13 September 2014

Cikgu kata, bangun pukul 5.30 pagi. Tapi, lain pula ceritanya untuk dorm aku ni (DORM KHADIJAH). Bangun awal gila! Pukul 5 dah terang benderang! Woi! Aku tak habis mimpi lagi.. takpa lah.. bangun je lah. Keluar drpd dorm, tengok bilik lain, masih gelap! Pasai apa gelap? Depa tak bangun lagi ka? Takpa lah.. aku pun terus ke kamar mandi dan berjoli dalam tu! (maaf!) air dia bapak sejuk! Segar bugar lepas tu! Tengok jam, pukul 5.30. aikkk? Ramai lagi tak bangun? Dah sah diorang tidur mati!

Selesai solat, pergi makan. Macam biasa. Pukul 8.30, belajar sampai 10.30. Dimulakan dengan subjek favourite aku, ADD MATH. Diikuti pula dengan Sejarah. Tengah hari, makan, solat, lepak sekejap. Petang riadah. Malam, jam 9 belajar Bahasa Arab pula ya! Subjek Arab ni hanya untuk pelajar KAA shj. Pelajar KAB belajar Pendidikan Islam, kalau tak silap. Itu moment yang paling mencabar! Aku tercabar gila dengan kesejukan pendingin hawa tu lagi. Sejuk yang menenangkan sampai aku tersengguk-sengguk atas meja! Aaahhh!! Parah lah lagu ni! Malam tu, rasa macam lama sangat. Dalam hati berkata, “bila nak tidur ni?”

Ahad, 14 September 2014

Last day, kitorang belajar Biology pula. Actually, aku hanya menceritakan subjek aku ambil untuk aliran sains shj. Yang lain tu, biarkan sahaja. Budak KAB dan Aliran Account iktu jadual masing-masing. AKU TAK NAK MASUK CAMPUR! Untuk last day, kitorang kena bangun awal sikit. Sebenarnya, pukul 5  dah kena bangun, tapi macam biasa. Dorm aku semangat sangat nak bangun pukul 4.30 pagi. Aahhh!! Aku sabar je lah waktu tu! Nak tidur pun tak cukup. Itu yang terbawak-bawak time belajar BIO! Tahap mengantuk dia, perrrgghhh!!! But, ok what? Dah alang-alang bangun awal, kitorang berkesempatan buat Qiamullail pagi tu. Alhamdulillah Lepas dah habis solat subuh dan kuliah subuh, mcm biasa, MAKAN! Program ni tamat jam 12.30 tgh mcm tu lah. Siap dengan majlis penutup lagi. Perasaan waktu tu mmg dah tak sabar nak tidur. Nak sambung beradu di rumah. At the same time, rasa sedih juga nak tinggalkan dorm. Acah budak asrama je.. tapi, serious lah. Aku dpt juga rasa walaupun sementara. Inilah nikmat yang Allah bagi. Bersyukur 

*****
sungguh aku tidak dapat melupakan memori yang indah bersama sahabat-sahabat demi menuntut ilmu dan berjuang pada November ini! Akan aku simpan, dakap, tampal setiap cebisan detik keseronokan yang telah aku perolehi. ouuuhhh! sayunya hati~

Program tu telah berlangsung dengan jayanya! Aku pun puas hati, hati gembira, goyang kaki. Makanan pun sedap! Perut kenyang, badan berat, tidur kuat! Semoga Allah memberkati diri ini. Ameen 

Peace!


15 August 2014

Coretan Hati yang KERAS

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, aku diberi peluang utk menaip dan berkongsi pendapat di bulan yang mulia ini. Moga-moga kita semua dirahmati Allah :)

First of all, i'd like to apologize to all readers (acah2 ramai je) for the late update. I'm quite busy right now, nak buat preparation utk Trial lah katakan. Allahu...sesungguhnya aku seperti mahu lari anak menyembunyikan diri drpd Trial. Waduhh!

"Come on lah! Trial je punn..."

"Trial je pun? Untunglah bagi mereka yg sememangnya sudah GENIUS dari kecil.."

So, for today, aku ada something nak share dengan kalian. Apa yang baik, kita kongsi bersama, apa yang buruk kita hindari bersama :)


*Disebalik Wajah*
Aku tahu kau lawa..aku tahu kau kacak! Aku tahu kau manis orangnya..aku tahu kau ni skema orangnya. Ulat buku gitu..aku tahu kau ni alim orangnya..sucinya muka! Takda satu habuk mahupun arang di muka. Berkat Orang Soleh :)

Aku pun nak jadi macam kalian. Nak jadi orang yang beriman juga. Nak jadi pendakwah yang hebat! Motivator yang mantap! Aku nak jadi orang yang selalu dahagakan ilmu. Aku nak jadi Hamba yang bertaqwa!

Itulah..
Diri ni selalu sahaja nak jadi baik. Hmm...angan je lebih, buatnya TIDAK. sebab apa kita jadi macam ni? Fikir dalam dalam.

Aku sedar siapa diri aku sebenarnya. Aku tahu aku di tahap mana. Aku masih di bawah. Bila aku nak naik? Bila?? Nak kata belum sampai seru, aku rasa dah lama dah seruan tu datang. Hmm... Hidup..hidup.
Katanya mahu jadi Dai'e. Perwatakan dah macam Dai'e. Cuma satu je..ye. Satu je. AMALAN .
Amalan apa? Solat, berpuasa, membaca Al Quran, bersedekah..itu bukan amalan?

Eeii! Kenapa berat sangat tangan, nak ambil wudhu', terus solat? Berat sangat nak ambil dan baca Al Quran. Berat sangat tangan nak hulurkan sedekah, berat sangat kaki nak menuju ke taman-taman syurga?
Allahu...sungguh aku tak sanggup membiarkan jawapan negatif yg diberikan oleh tubuh badanku di padang Mahsyar..

Nak kata apa sekarang?

Kita ni dilahirkan sebagai seorang Muslim. Masih tak reti nak bersyukur? Masih mahu melakukan kejahatan? Ya Allah... Apa nak jadi dengan diri ini. Masih buta mencari jalan yang lurus dan membiarkan arang menconteng hati. Dunia..dunia.. Kenapa perlu jadi begini?

Kau nak salahkan syaitan? Kau lupa? Syaitan dah berjanji akan menyesatkan seluruh keturunan Nabi Adam a.s? Masih lagi kau nak salahkan mereka?

Mengapa?

Sebab sikap manusia yang suka menyalahkan orang lain. Mencari silap manusia walau sebesar zarah dan sejauh Pluto. Masha Allah..beginilah kehidupan kita. Istighfar banyak-banyak.

Bila dah buat salah, syaitan pula disalahkan. Kenapa tidak diri sendiri? Kenapa tak paksa diri untuk mengubah hidup? Kenapa tak mahu belai diri mengunjungi taman-taman syurga dan menyejukkan diri dengan membaca Al Quran? Kenapa membiarkan TIANG runtuh dan tidak mahu membinanya semula? Ya Allah... Sungguh jahil! Sungguh!

Banyak perkara kita tak sedar. Tak sedar bahawa kita dah melakukan kesilapan. Termasuklah aku. Islam. Islam dalam IC sahaja? Mana perginya Iman? Mana perginya Taqwa? Mana perginya Ibadah? Allahu... adakah kita ini HIPOKRIT? hmm.... Macam betul. Macam tidak.

*tepuk dada*

"Nak jadi orang HEBAT, amalannya mesti HEBAT! barulah mantap!" - Pesanan seorang pakar Motivasi :)

********

"Kahwin tu kan Sunnah Nabi.."

Ungkapan yg selalu diungkapkan oleh anak-anak muda. Katanya, bercinta selepas nikah itu lebih Indah. Sangat indah.

Masih lupa. TANGGUNGJAWAB. NAFKAH. TARBIYAH. Mana nak cari? Ilmu! Kahwin nak, ilmu masih cetek. Masha Allah.. Diri ini masih memikirkan seronok. Keseronokan dunia yang belum tentu kekal ke penghujungnya. Tak salah kalau nak bercakap tentang perkahwinan. Lihat pada keadaan juga. Masih belajar, duit pun takda lagi..nak kahwin?

Orang kata, bagus kahwin muda. Elak maksiat.

Memanglah. Masalahnya sekarang, nikah mahu, tanggungjawab dan nafkah tak mahu. Acaner tu?? Lepas tu, muncul lah 'Nikah Khitbah'. Ada ustaz mengatakan bahawa ianya HARAM. Nak tahu sebab, boleh rujuk ustaz2yang lain. Aku x ingat kenapa ia haram. Aasiff.

Tanya balik diri. Kenapa senang sangat buat maksiat? Sebab syaitan. Syaitan lagi. Bukanlah aku nak membela syaitan. Betul, syaitan yg menghasut. Mereka menghasut. Kita ni, kena kuat! Selalu cakap pada diri, "AKU KUAT!" Kuat melawan nafsu dan godaan!

Sampai masanya, kalau sudah betul-betul bersedia, barulah membina masjid. Kalau rasa belum, tangguh dulu. Perbaiki diri yang banyak sangat Khilafnya. Allahu..masih jahil lagi diri ini. Tuntut ilmu. ->>pesanan ibubapa dan masyarakat sekeliling :) yang penting, Doa. Jangan lupa Doa. Sesungguhnya, doa itu senjata bagi umat Islam :)

********

kata pada diri,
"aku ni asyik lah duk post/update/share pasal dakwah. Buatnya tidak! Ni lagi satu hal penyakit datang. HIPOKRIT!  sepertimana yg aku ada ckp diatas. Selalu ingatkan pada diri, aku juga mampu mengubahnya! Aku kena betulkan diri aku dulu! Yeahhh! Nak mentarbiyah orang, tarbiyahkan diri ni dulu..

Hmmm.....(terasa diri ni sangat rendah)

Akhir kata,
"...antara mukmin yang berjaya adalah mereka yang mendekati para Ulama' dan menghadhiri majlis-majlis Ilmu!.."

Pengalaman sebenarnya mengajar kita utk menjadi seorang insan yang lebih baik! Moga-moga kita semua mendapat Rahmat dan Keredhaan drpd-Nya. Persis mutiara mengatakan, ambil yang jernih, buang yang keruh. Hati yang diconteng arang, jangan biarkan ia hancur menjadi abu. Hilang entah kemana, sudahnya menyiksa diri.

Wallahu a'lam :)
Peace!!

25 July 2014

Iftar Jamai'e

Assalamualaikum :)

(sambil tersenyum kambing di hadapan pc)

 (Dewan Al-Madani SMKS 18, Shah Alam. cantik kan? ada air-cond lagi uoolllss!)

18 Julai yg lalu, sekolah aku ada buat Majlis Iftar. well, almost setiap tahun akan buat. And, tak sah kalau tak ajak budak asrama (f1-f4) -,- Majlis ni, actually utk Form 5 dan ibu bapa. Tapi, tu lah kan..budak2 asrama kena ajak sekali. ye la..mereka ni kena buat persiapan macam-macam..(kononnya) takpe lah. semoga apa yang mereka lakukan adalah kerana Allah, bukan kerana terpaksa!

Seriously, aku cakap.. ni lah pertama kali aku join Iftar kat sekolah. Sebelum ni tak pernah pun. At least, rasa juga lah macam mana situasinya. To be honest, aku mmg suka majlis-majlis yang melibatkan Silaturahim ni. Kita dapat menambah kenalan dan juga dapat mengenali saudara-saudara Islam yang lain, di samping dapat mewujudkan masyarakat yang saling menghormati :) Majlis-majlis macam ni, biasanya...biasanya lah kan, dilakukan pada bulan Ramadhan, Syawal, Muharram..etc. nak lagi bagus, buat setiap bulan (y)

Majlis Iftar ni start pukul 6 petang. Jadi, sebagai seorang yang sangat menepati masa (kononnya), aku kena datang sekolah awal. Aku datang 15 minit awal sebelum majlis tu bermula! hebat! Nanti kalau lambat-lambat, susah cari tempat. Nanti dapat saf yg belakang-belakang. (but, still x dpt saf depan sekali sbb org lain datang 1 jam lebih awal dari aku ~T-T~) Sementara menunggu majlis tu bermula, biasalah, gadis-gadis suka sangat memuji. Memuji pakaian orang lain. (actually bukan memuji, tapi MENILAI) Tengok siapa punya baju paling cantik, kopiah siapa paling cantik, songkok siapa paling tinggi, kasut siapa paling stylo, tudung siapa paling pendek (oopps!) dan mcm-mcm. Aku, takda siapa nak puji.. sebab aku tahu, aku punya baju paling lawa. Nanti bila kena puji, kembang pula! hahaha! Sebab tu diorang semua pakat tutup mulut tak nak komen apa-apa baju aku..

*cepat sikit cerita boleh?*
Ok lah. Pada jam 6.30pm mcm tu, program dah start.
"Kita akan memulakan majlis kita dengan Ummul Kitab, Al Fatihah...."
"Baiklah, sementara kita menunggu pengerusi PIBG kita, marilah sama-sama kita berzikir dan berselawat kepada Baginda Rasulullah saw..."
"Baiklah, nampaknya pengerusi PIBG kita telah pun tiba. Dijemput En. Hassan.....utk menyampaikan tazkirah dan sedikit ceramah..bla..bla.."
"Alhamdulillah, kita sudah pun berada di dalam dewan ini utk melaksanakan majlis berbuka puasa kita....bla...bla...Kita sebagai ibu bapa, perlulah mendidik anak-anak....bla..bla...Maka, ingatlah! Ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk anak-anak yang berdisiplin...bla..bla...dan didikan yg diberi perlu lah mantap agar anak-anak dapat mencapai sesuatu kejayaan!..."

Sampai suatu masa, Azan pun memanggil*
Kami tak makan nasi utk berbuka. Tak ada ayam golek dan semacam golek. Berbuka ikut sunnah Rasulullah. 3 biji kurma dan air mineral. tak da air zam-zam. hee~ Kurma dia sedap, air pun sedap! Kenyang. haha! then, kitorang terus solat Maghrib berjemaah :)
selesai sahaja solat, kami terus ke khemah utk makan. Time tu, kena control diri. jangan tunjuk sangat yg kita ni dah kebulur sangat. Kat rumah boleh lah nak melahap sampai terkeluar anak tekak, kat sekolah tak boleh la. Takda siapa yg nak buat menantu nanti. herherherher~ :p
Makanan, kau jgn cakap. Sedap-sedap! alhamdulillah. Rezeki Allah bagi. Ada nasi briyani, ayam masak merah, daging masak kurma, kuih-muih, pulut panggang, samosa dan tak lupa..Air Sirap! Nasib tak boroi perut.

lepas makan, solat Isya'. Then, continue dengan solat Hajat, Solat Terawih dan Solat Witir. Satu jam dah boleh selesai. Imam baca laju, ayat pun takda lah panjang sangat.. hahahah! Laju pun ikut Tajwid. Mana boleh main redah gitu je. Pada jam 10 malam, majlis penutup. Macam biasa, phone kena sentiasa ada pada tangan. senang utk aku minta ambil gambar dengan kengkawan. hmm... kengkawan~ lepas tu, ada moreh. Boleh tahan gak makanan dia. Bubur Pulut Hitam! aahhh! Sedap wei! panas-panas lagi! ouuiiiiiaayy! Sampai termimpi-mimpi lah dibuatnya. itu yg sahur bangun lambat.

dah habis!

*tiada conclusion utk entry ini. Harap maklum*

peace!


22 June 2014

Mimpi

Assalamualaikum :)
 
mainan tidur, mainan tidur, mainan tidur. Itulah org dah kata, sebelum tidur pi basuh kaki dulu..buang air dulu barulah tak kencing dalam seluar sbb nanti tilam bau hancing. Kalau dah hancing, pandai-pandai pi jemur tilam kat luar sbb sekarang ni Solstis Musim Panas. Confirm 5 minit dah kering.
 
malam tu, aku ada mimpi pasal anak aku. Ya Allah.. Bila masa aku kahwin? Jangan nak buat gosip liar dkt aku.. Namanya pun mimpi kan.. Duhh~
dalam mimpi tu, rasa mcm tak sedap hati. Risau, gelabah, sedih dan perasaan yang bercampur baur. Mcm mana nak start cerita ni..
 
Dalam mimpi tu, aku mendapati bahawa anak aku terjatuh dri balkoni rumah. Nasib baik tak jatuh sbb bawah, sbb satu platform yang aku x tau mcm mana nak describe kan. =,= then, aku dengar tangisan drpd seorang budak. I thought that itu anak jiran sebelah ke. Rupa-rupanya, anak aku! Mcm mana dia boleh jatuh, aku x tau sbb scene tu x da dalam mimpi.
 
aku mendapati bahawa anak aku terjatuh, tersembam. Astaghfirullahalazim.. Terkejut beruk juga time tu! Aku buntu, x tau nak buat apa. Gelabah gila.. Panggil jiran-jiran utk selamatkan anak aku. At that time, aku rasa berpeluh-peluh walaupun sedang tidur. Serious!
 
Anak aku x henti menangis kesakitan. Aku pula cuak tak tentu pasal. Alhamdulillah, anak aku dapat diselamatkan. Terima kasih kpd jiran2 yang sudi membantu(jiran mimpi).
 
Aku menangis melihat wajah anakku yang masih kecil. Wajahnya lebam-lebam.. Calar-balar di muka. Ya Allah... Aku cepat-cepat membersihkan diri anakku. Sakitnya siapa yang tahu.. Tangisan dan teriaknya.. Allahu~ betapa sedihnya aku waktu tu. Kemudian, aku membawa anakku ke klinik utk berubat. Doktor siap kasi ubat Antibiotik dengan krim tahan gatal lagi kau... Aku berharap yang anak aku masih hidup. Alhamdulillah, anak aku masih hidup. Dirimu kuat nak :'') Ummi bersyukur kerana kau masih hidup. Masa tu risau juga, sbb keadaan anak aku mcm dah 50-50 je. Nak bernafas pun mcm semput2 je. Lagilah..mcm mana perasaan seorang ibu time tu..
 
anakku terus menangis kesakitan. Aku x tahan melihat wajah anakku, sehingga aku juga mengalirkan air mata. Ini salah aku! Aku bermonolog di dalam hati. Aku x sepatutnya membiarkan anakku keseorangan sewaktu aku sibuk melakukan kerja rumah. (ceh! Ayat mcm dah jadi bini je..) anak aku memeluk tubuhku. Aku mendakap dirinya. Namun, dia x berhenti menangis. Allahu.. Ummi tahu, kamu masih sakit nak..
 
mimpi tu betul-betul tamat pukul 6pagi. Aarrgghh!! Masanya utk pergi sekolah sbb ada sekolah ganti. Tak boleh ponteng!  paling best, bila aku bangun je, baju aku basah. Uuuiii! Berpeluh-peluh, mata pula berair. Nampak sangat lah aku ni over~
 
Based on aku punya mimpi ni, aku sedar, betapa kuatnya kasih dan sayang seorang ibu terhadapnya. Aku juga dpt rasakan bagaimana perasaan jika kita kehilangan seseorang yang paling kita sayang. Aku harap ia cuma mimpi. Ya...mimpi.. Nasihat aku, jagalah anak baik-baik :)
 
Peace!!
 


15 June 2014

Menunggu

Assalamualaikum :)

Hari tu kecoh sangat pasal PLKN. Penuh satu timeline Twitter dengan PLKN. Ada yg meraunh-raung tak nak pergi. Lol!! So, i asked my friend, "wei, mcm mana nak tau?" she replied, "tgk kat laman web rasmi PLKN". OK!

Mlm tu baru 11 June. Mereka kata 12 June baru keluar keputusan. Takpa. Still waiting....
sampailah hari esok. Alu dgn 'exited'nya, terus pergi check! Tup tap tup tap!!

Pemilihan PLKN bagi tahun 2015 akan diberitahu bulan Julai ini. (aku x ingat ayat dia mcm mana).

Urggghhh!! Bila ni? Dari mana diorg dapat berita ni? Ouh..ye lah..agaknya pihak PLKN tu tersalah type kot..haha! Bersangka baik (Husn'Dzon) :)

Kalau boleh, nak pergi~ nak sangat! Kalau x dpt, pun kami terima :) Doakan saya :)

Peace!!