10 October 2014

Berbeza Maksud

Assalamualaikum :)

Sempat menulis walaupun mata sudah hampir layu.. Sanggup menahan pula! kalau diberi pilihan menulis dan membaca buku sampai lewat malam, tak dapat nak beri jawapan yang jujur. Sampai bila lah nak paksa diri untuk stay up? hahaaha! entah lah.

First of all, aku nak promote something dengan kalian. If you're an 'INSTAGRAMER', why not kalau korang join SHUTTER AWARD di Instagram sekarang! Aku pun baru dapat info pasal benda ni. Senang je, korang just share gambar makanan, shoot lawa-lawa, gempak-gempak, then hashtag ( #shutterfood #shutter2award #c4ap ) Nak tahu bagaimana caranya? Lihat bawah :)


"Hey YOU! Another 10 more days to the closing date. So , tag your creative food photos and make sure you tell your friends about it by tagging them in the comment below. The first 50 shortlisted photos will be exhibited from 18th Oct onwards. The other 50 will follow suit on the following weekend during the PhotoArt Convention at The School, JayaOne. So, What are you waiting for? Start playing with your food and tag away! Follow @shutter2awards and hashtag your masterpieces; #shutterfood #shutter2awards #c4ap And remember to go to the website for more info: www.shutter2awards.com Above photos : @bugo_ @psylancer @cheryna27 @love_paperplane @mjdurra @adawiyahazhar04"

********

Berbalik kepada cerita hari ini. Tadi, di sekolah, ada buat photoshoot untuk semua batch 97, so, kiranya aku termasuk sekalilah. Nasib aku datang hari ni. Demam dah pulih, alhamdulillah :) Selsema makin berkurang, sakit tekak tiada lagi. Kata doktor, aku punya tonsil ni tak merah sangat, just terkena virus sikit-sikit je. Apa lagi, lepas doktor bagi ubat, ambil satu biji ubat sakit tekak, hisap. segar je rasa mulut ni. Almaklumlah, sediakan payung sebelum hujan.. 

Photoshoot yang kitorang buat ni untuk majalah, bahagian NOSTALGIA kalau tak silap. Tema untuk tahun ni, "Straight A+" Wah! bila dengar je naik meremang bulu roma! (tipu) konon nak ambil semangat SPM lah, padahal dalam hati, rasa macam nak lantik diri sendiri jadi Menteri Pendidikan supaya mansuhkan SPM. kbai~ Bila dah kumpul ramai-ramai, memang kecoh ah. Nak uruskan tempat, kedudukan semua. Kelam kabut juga lah tadi. Nasib lah kitorang ni jenis reti bahasa. Cakap sekali, buat sekali, cakap dua kali, buat sekali. Dengan tiada angin membelai diri, panasnya tidak terkata. Panas bukan kerana cuaca, tiada angin. Air badan (peluh) mengalir tanpa henti. Nasib ada handkerchief. Boleh lah lap muka tu. Actually, dulu ustazah aku ada cakap, kalau rasa panas, zikir banyak-banyak. Ucapkan Subhanallah wal Hamdulillah wala ila ha illallah wallahu Akbar Insha Allah, sejuk lah sikit badan tu. -tips-

One of my friends ni seorang Editor sekolah. Dia yang banyak uruskan pasal Imej, majalah, photography semua. So, dia telah bantu Cikgu Ashraq untuk uruskan photoshoot ni. Tapi, masalahnya, ramai yang mengejek dia. Mengata yang bukan-bukan, memperlekehkan dia.. Mana sifat mahmudah kalian semua? Mana? Macam ini kah tamadun kita? Tamadun yang serba mundur ni? Asyik nak mencari salah orang, menghina, mengejek dan sebagainya? Apa salah dia? ya, i know, kawan aku ni agak moody time tu. ye la, dengan panas, kelam kabut, dengan penatnya dia naik turun tangga, dengan budak-budak yang tak reti duduk diam... bising lah si kawan ni! Kalau aku pun, dah lama dah aku marah! 


Budak-budak ni, terutamanya pelajar lelaki ni pula mengejek tak habis-habis! Itu tak kena, ini tak kena! Ada saja nak cari silap si kawan aku ni! Kesian kau, kawan :(  Walaupun dia kena ejek, tapi dia tak takut. Dia lagi berani! Terus-terang melawan kata dengan budak-budak lelaki. Kawan aku ni actually agak berani, lebih-lebih lagi dia pernah join Aikido, it's kind of Seni Mempertahankan diri jugak lah. So, dari situ, aku dah dapat tahu dia ni jenis yang macam mana. Berani! Yakin! Bijak! itulah Amirah Syakirah. Orangnya GENIUS! Kau tanya lah apa sahaja, semua dia boleh jawab! Aku tanya pasal Malaysia, German, Turki, pasal Fizik, Chemist, Bio, Add Math, etc semua dia boleh jawab! Dia dah macam GOOGLE Bergerak. Rezeki Allah bagi untuk dia. Memang patut pun dia dapat, orngnya rajin, tak putus asa, semua berfikir secara positif! Aku patut jadikan dia sebagai contoh! *Tabik*

Pasal mengejek tadi tak habis-habis sampai habis shooting. Kesian aku tengok dia. Semua nak kutuk dia. Apa yg dia buat? Dia tu manusia biasa juga, tak lebih tak kurang. Tapi, dari wajah dia, aku perhatikan, dia sabar je. hm.. Sabar je kan kau Mira? Moga-moga Allah melindungi kamu :) Kau orang yang kuat Mira! Kau kuat! Jangan takut dengan ejekan mereka! Mereka mengutuk kau kerana mereka dengki dengan kebolehan yang kau ada! Itulah sikap manusia yang selalu berhasad dengki terhadap orang lain. Macam mana nak perbaiki diri? Kena sentiasa muhasabah! Lihat balik diri kita, ada tak cacat cela yang terpampang pada diri sendiri? Kalau lah cacat itu boleh dilihat dengan mata kasar, entah macam mana hodohnya wajah kita kerana penuh dengan dosa!

Jadi, kesimpulannya disini, sampai bita nak mengutuk orang? To be honest, aku pun pernah juga terlepas kata. Bila difikirkan balik, aku ni pun banyak juga lemahnya. Tak sempurna juga. Dulu, selalu cari salah orang, kadang-kadang cerita yang tak betul pun boleh tersebar. Habis fitnah dilempar merata-rata! Astaghfirullah! Mari sama-sama kita muhasabah balik diri kita, hilangkan sifat hasad dengki terhadap perkara yg bukan-bukan terhadap orang lain. Praktikkannya, Insha Allah ia akan hilang. 

Aku masih ingat, 3 perkara yang pernah disampaikan oleh Mantan Pengetua SMK 18, Tuan Haji Ghazali, yang kini merupakan Ketua PPD. Beliau ada mengatakan, ingatlah 3 perkara ini, nescaya kamu akan selamat. Mudah-mudahan mendapat keredhaan-Nya. Pertama, bersangka baik. Kedua, Berlapang dada, Ketiga, jangan berdendam! Kata-kata yang penuh hikmat itu, kalau dipraktikkan, dilakukan secara Istiqamah, Insha Allah, Allah akan memudahkan segala urusan kita. Ameen :) Oleh itu, MENGEJEK dan DIEJEK berbeza maksudnya. Sekian.
 
 

9 October 2014

Salah

Assalamualaikum :)

Syukur aku diberi nafas oleh Si Pencipta untuk meneruskan hidup yang penuh dengan angan-angan. Ayuh kita mulakan!

Aura Korban belum hilang di mata kerana asyik mengenang keempukan daging lembu yang enak tidak terhingga! Namun apakan daya, 24 hari lagi sahaja yang tinggal! aaahh!! Jujur aku kata, aku belum sedia 100% waduh! gimana ya? Hanya harapan dan usaha sahaja yang aku perlu lakukan! Kemudian, bertawakkal sahajalah kepada Tuhan. Ya Allah, mengapa waktu itu selalu menghantui aku? mengapa? Aku harus kuat! Berfikir secara positif! -pesan sahabat aku-

*****


Bukanlah aku hendak membuka pekung di dada, namun aku hanya mahu meluahkan isi hati aku. Ye, aku tahu. Aku selalu dipinggirkan. (ignore me) Aku pun tak tahu, kenapa dan mengapa semua ini boleh terjadi! Nak kata aku sombong, tak juga, nak kata aku pendiam, tak juga, nak kata aku kecoh, tak juga. Aku biasa-biasa saja. Bukan niat aku mahu menjatuhkan dirimu, tapi aku tidak tahu kepada siapa lagi yang aku boleh ceritakan.

Masihkah kau ingat sewaktu kita berada di alam 'tidak matang'? bersikap keanak-anakan yang nakal, suka bergaduh? aku ingat semuanya. Waktu itu, ada sahaja plan yang hendak dibuat. Nak main wayang kulit, nak berdrama, membina pondok kecil, dan main 'ICE WATER'. Aku ingat semua itu! Almaklumlah, waktu tu, kita semua kecil. Semuanya hendak dicoba. Kalau tak dapat, merajuk pula, lalu menangis teresak-esak. *ketawa kecil* Indahnya memori yang sudah lama pergi. 

Aku juga masih ingat, kalian suka bergaduh! Ada sahaja yang tidak kena! Konon nak tunjuk 'gangsta' depan gua! Gua heran? tidak! Malah, gua lagi tunjuk berani! waktu tu gua sado! haha! Kita dulu memang nakal! Selalu aja kena marah dengan nenek! Cubit telinga, cubit lengan itu perkara biasa! Sudah lali dengan semuanya. Kan aku sudah kata, dulu aku sado! Waktu itu juga, aku selalu 'show off' dengan kalian. Asal balik kampung, ada saja benda nak di'show off'kan. Almaklumlah, budak bandar. Hakikatnya, aku lahir di kampung juga. hehh~ Usia pun belum matang lagi. 

Apabila aku pulang ke kampung, perangai aku tak macam orang bandar sebenarnya. Perangai mcm orang kampung juga! Dapat juga aku merasa masuk hutan, panjat pokok, memancing ikan talapia, masuk gua, mandi sungai, main api dan banyak lagi! Kononnya nak 'rare' lah. padahal, tidak lah rare sangat. haha! Apabila hari raya, memang meriah! Mercun yang pak cik aku bawa, memang membuatkan aku terliur! Nak cuba semuanya! dah puas main, makan pula. Ouuii! itu yang tak boleh tahan! Macam-macam nenek aku masak. Semuanya enak! (ayat skema ke apa ni?)

Tapi itu semua kenangan lalu. Sudah berlalu pergi bertahun lamanya! (bajet) kini, apa yang tinggal? tiada lagi kenangan manis yang boleh dilakarkan. Apabila pulang ke kampung, kalian membisu. Susah untuk berbicara walau sepatah. Ditanya sekali, dijawab sekali. apa sudah jadi? Masing-masing menunjukkan rasa malu. apa? Malu? Bukankah kita bersaudara? Apa yang hendak dimalukan? Aurat? Itu sudah semestinya. Tapi, apa pula maksudnya kalau malu hendak berkata-kata? Aku manusia yang hanya makan daging ayam, lembu, kambing dan ikan, bukannya daging manusia!! Jangan jadi begini. Kita sudah rapat sejak kecil lagi. Takkan kau hendak malu dengan aku? Masalahnya, malu secara DRASTIK!!! Aku tak faham!

Rumah nenek aku dua tingkat. Besarnya, fuhh! kalah rumah aku! Namun, ia bukanlah rumah batu. Rumah kayu juga. Hasil kerjasama orang-orang kampung juga! Syukur kerana rumah nenek masih utuh! Ada suatu ketika, kalau tak silap awal tahun haritu. Aku balik kampung sebab ada hal penting! Nasib ada orang di kampung. Ingatkan boleh lah bermain atau meluangkan masa dengan mereka, tapi hampeehh!! Perasaan malu tak bertempat tu muncul kembali. Asal aku naik atas nak tengok tv je, diorang turun bawah. Bila aku turun bawah, diorang naik balik, dan begitulah seterusnya. Apa masalahnya? Kalau nak bercakap, memang tak lah! Membisu je lah jawabnya! Nahh.. aku memang tak faham kenapa boleh jadi begini! Adakah disebabkan usia meningkat, kita tidak boleh berbicara seperti dahulu? Tidak boleh? seriously??

Sampailah aku balik rumah... macam biasa, bukak facebook. Aku terkejut! Kenapa? Ada orang tegur aku, siap komen bagai! Itulah mereka! Bercakap depan-depan malu, bila di alam maya, merekalah paling kecoh! Wajarkah aku kata, mereka Hipokrit? wajarkah? Sampai suatu masa, aku menegur mereka. Teguran aku biasanya membuatkan orang sentap! Bahagian mana yang sentap pun aku tak tahu! Mungkin nada suara aku yang agak kasar kot.. haha! maaflah. Kadang-kadang aku suka perli orang, sampai diorang terdiam seketika. Heehh~ nak kata aku cakap lepas, tak juga. Aku rasa ayat aku sudah berlapis-lapis aku lapik dengan kain. masih terasa? maaf. 

Adik aku yang mula tegur mereka di facebook. Ye, aku tahu mereka sebenarnya rasa serba salah juga. Itulah, lain kali jangan malu tak bertempat! And, alhamdulillah, time aku balik kampung baru-baru ni, mereka tidak membisu. Ada lah juga bergurau sikit-sikit, main kad sama-sama, gelak-gelak (walaupun gelak kambing), tak apa lah. Anggap saja mereka sudah sedar. Tapi, entah macam mana aku terungkap perkataan ini : "Asal kitorang (aku dan adik aku) balik kampung, malu-malu nak cakap, bila orang lain balik tak da pun malu. berseronok lagi!" aku boleh cakap perkataan tu depan cousin aku. hhaah!! Apa lah~ and aku perasan, diorang macam senyap seketika. Weyh, sebenarnya aku perli korang kot! Maaf kalau terasa! Tobe honest, aku memang agak geram time tu. Seperti diri ini dipinggirkan. Apa salah aku? apa? hmm... biarlah.

Bagi aku, kalau mereka terus mcm ni, mmg susah lah nak minta tolong. serious! Kita tak tahu bila kita susah. Apabila kita asyik malu je, bercakap pun tak nak, mcm mana orang lain nak bantu? Berbaik dengan orang ada faedahnya daripada berbuat jahat dengan orang. Harap sedar. 

Entry kali ini mungkin agak 'emo', namun aku cuba menggunakan ayat-ayat skema.. kalau tak, habis lah ramai nak bash aku lepas ni! aku lagi jadi mangsa! Aku dah kena bash banyak kali dah.. cukuplah! aku tak mahu! aku tak mahu!

 *tamat*


19 September 2014

Perkampungan Ilmu 2014

Assalamualaikum :)

Segala Pujian bagi-Nya, diri ini masih boleh bernafas dan bernyawa. Moga-moga Allah merahmati kita semua!

Alhamdulillah, selesai sudah program Perkampungan Ilmu bagi Pelajar Tingkatan Lima 2014 yang lalu. Program tersebut telah dijalankan pada 12-14 September yang lalu. Satu pengalaman yang menarik sebenarnya.

Alang-alang dah bukak blog, baiklah aku update!

Berdasarkan pengetahuan aku, kalau tak silap program ni dah lama tak buat. Hampir 5 tahun! And, ya.. kitorang bernasib baik dapat join program ni. Alaa... kononnya dah masuk ‘SENIOR YEAR’ haruslah join program2 macam ni. Lagipun, tak salah... sebab program ni bukan program yang membuang masa. Banyak faedahnya! Tak rugi pun.

 (Dewan Al Madani, SMK Seksyen 18 HEBAT!)

*****
First day, Jumaat , 12 Sept 2014

Kitorang kena buat pendaftaran pukul 3.00 petang. Lepas solat Jumaat kan.. Tapi, sebelum tu, aku balik rumah dulu bagi mengelakkan kecelaruan dan kekelam kabutan. Pagi tu, ada program Kawad Kaki dan Majlis Anugerah Kecemerlangan Kokurikulum (MAKO) Alhamdulillah, rezeki aku tahun ni. Biarlah sekali daripada tak dapat langsung. At least, merasalah juga naik pentas walaupun tak ber-makeup :P Okay, then petang tu, datang sekolah pada petangnya. Bila dah nak cepat punya pasal, ada lah juga barang yang tertinggal, contohnya.. berus gigi. That’s the common thing yang aku selalu tertinggal even nak balik kampung pun.. al maklumlah, sebelum keluar, pastikan gigi dah gosok, barulah rasa segar. Kemudian, tinggalkan dalam bilik air. Ngekngok betul!

Aku dengan bersemangatnya tak sabar nak daftar. Aiiihhh... tak sabar nak duduk di asrama untuk beberapa hari sahaja. Tapi, semangat aku tak berapa nak ‘UP’ sangat gara-gara hati mula gelisah sebab berus gigi tertinggal. Mujur, ada kedai WEGA dekat dengan sekolah aku. Apa lagi, ajak kwn pergi beli. (akhirnya!) Jam pula dah menunjukkan pukul 3. Aku bergegas dengan aku, Anisa untuk masuk sekolah. (penggunaan istilah yg tidak betul) Tengok-tengok, pendaftaran belum mula lagi! Cehh! Tapi, aku tak kisah sebab aku dah biasa dengan semua ni! Mula mesti lambat! Tak tepati masa!

Macam budak ‘outsider’ kitorang paling gelabah sekali tau. Nak cop bilik! Nak sekatil dengan kawan2 lah apa lah..itulah..nak bilik sama lah.. haih.. pompuan. Tapi, aku tak. Aku kena control MACHO! Tak boleh gelabah-gelabah walaupun hati rasa nak meletup-letup! Aku sebilik dengan kawan aku, Azreen dan Amirah. Tak kisahlah walaupun katil jauh-jauh. Tetap boleh jumpa. Bukannya tak jumpa! Kena biasakan diri, sebab bila dah melangkah ke Universiti, tak da nak cop-cop bagai! Kau duduk diam-diam sampai muntah! Tu je... Bila semua dah daftarkan diri, apa lagi? Terus pergi dorm masing-masing. Letak beg. Then, Solat Asar. Pukul 5, turun padang, beriadah. Riadah paling seronok setakat ni. Bhahahahhahahahaha!!!!  Kemudian, makan. Rehat sekejap. Nak mandi semua, pergi mandi. Pukul 7, dah kena ada dekat surau. Pukul 9, start belajar! Pelajaran pertama, Bahasa Melayu. Pergh! Sejuk bhaii! Belajar dalam dewan! Indahnya rasa. Menulis sambil menikmati kesejukan dari pendingin hawa yang sememangnya membuatkan aku rasa mengantuk yang amat!! Tunggu masa nak lelap je! Hahhh!

Sabtu, 13 September 2014

Cikgu kata, bangun pukul 5.30 pagi. Tapi, lain pula ceritanya untuk dorm aku ni (DORM KHADIJAH). Bangun awal gila! Pukul 5 dah terang benderang! Woi! Aku tak habis mimpi lagi.. takpa lah.. bangun je lah. Keluar drpd dorm, tengok bilik lain, masih gelap! Pasai apa gelap? Depa tak bangun lagi ka? Takpa lah.. aku pun terus ke kamar mandi dan berjoli dalam tu! (maaf!) air dia bapak sejuk! Segar bugar lepas tu! Tengok jam, pukul 5.30. aikkk? Ramai lagi tak bangun? Dah sah diorang tidur mati!

Selesai solat, pergi makan. Macam biasa. Pukul 8.30, belajar sampai 10.30. Dimulakan dengan subjek favourite aku, ADD MATH. Diikuti pula dengan Sejarah. Tengah hari, makan, solat, lepak sekejap. Petang riadah. Malam, jam 9 belajar Bahasa Arab pula ya! Subjek Arab ni hanya untuk pelajar KAA shj. Pelajar KAB belajar Pendidikan Islam, kalau tak silap. Itu moment yang paling mencabar! Aku tercabar gila dengan kesejukan pendingin hawa tu lagi. Sejuk yang menenangkan sampai aku tersengguk-sengguk atas meja! Aaahhh!! Parah lah lagu ni! Malam tu, rasa macam lama sangat. Dalam hati berkata, “bila nak tidur ni?”

Ahad, 14 September 2014

Last day, kitorang belajar Biology pula. Actually, aku hanya menceritakan subjek aku ambil untuk aliran sains shj. Yang lain tu, biarkan sahaja. Budak KAB dan Aliran Account iktu jadual masing-masing. AKU TAK NAK MASUK CAMPUR! Untuk last day, kitorang kena bangun awal sikit. Sebenarnya, pukul 5  dah kena bangun, tapi macam biasa. Dorm aku semangat sangat nak bangun pukul 4.30 pagi. Aahhh!! Aku sabar je lah waktu tu! Nak tidur pun tak cukup. Itu yang terbawak-bawak time belajar BIO! Tahap mengantuk dia, perrrgghhh!!! But, ok what? Dah alang-alang bangun awal, kitorang berkesempatan buat Qiamullail pagi tu. Alhamdulillah Lepas dah habis solat subuh dan kuliah subuh, mcm biasa, MAKAN! Program ni tamat jam 12.30 tgh mcm tu lah. Siap dengan majlis penutup lagi. Perasaan waktu tu mmg dah tak sabar nak tidur. Nak sambung beradu di rumah. At the same time, rasa sedih juga nak tinggalkan dorm. Acah budak asrama je.. tapi, serious lah. Aku dpt juga rasa walaupun sementara. Inilah nikmat yang Allah bagi. Bersyukur 

*****
sungguh aku tidak dapat melupakan memori yang indah bersama sahabat-sahabat demi menuntut ilmu dan berjuang pada November ini! Akan aku simpan, dakap, tampal setiap cebisan detik keseronokan yang telah aku perolehi. ouuuhhh! sayunya hati~

Program tu telah berlangsung dengan jayanya! Aku pun puas hati, hati gembira, goyang kaki. Makanan pun sedap! Perut kenyang, badan berat, tidur kuat! Semoga Allah memberkati diri ini. Ameen 

Peace!


15 August 2014

Coretan Hati yang KERAS

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, aku diberi peluang utk menaip dan berkongsi pendapat di bulan yang mulia ini. Moga-moga kita semua dirahmati Allah :)

First of all, i'd like to apologize to all readers (acah2 ramai je) for the late update. I'm quite busy right now, nak buat preparation utk Trial lah katakan. Allahu...sesungguhnya aku seperti mahu lari anak menyembunyikan diri drpd Trial. Waduhh!

"Come on lah! Trial je punn..."

"Trial je pun? Untunglah bagi mereka yg sememangnya sudah GENIUS dari kecil.."

So, for today, aku ada something nak share dengan kalian. Apa yang baik, kita kongsi bersama, apa yang buruk kita hindari bersama :)


*Disebalik Wajah*
Aku tahu kau lawa..aku tahu kau kacak! Aku tahu kau manis orangnya..aku tahu kau ni skema orangnya. Ulat buku gitu..aku tahu kau ni alim orangnya..sucinya muka! Takda satu habuk mahupun arang di muka. Berkat Orang Soleh :)

Aku pun nak jadi macam kalian. Nak jadi orang yang beriman juga. Nak jadi pendakwah yang hebat! Motivator yang mantap! Aku nak jadi orang yang selalu dahagakan ilmu. Aku nak jadi Hamba yang bertaqwa!

Itulah..
Diri ni selalu sahaja nak jadi baik. Hmm...angan je lebih, buatnya TIDAK. sebab apa kita jadi macam ni? Fikir dalam dalam.

Aku sedar siapa diri aku sebenarnya. Aku tahu aku di tahap mana. Aku masih di bawah. Bila aku nak naik? Bila?? Nak kata belum sampai seru, aku rasa dah lama dah seruan tu datang. Hmm... Hidup..hidup.
Katanya mahu jadi Dai'e. Perwatakan dah macam Dai'e. Cuma satu je..ye. Satu je. AMALAN .
Amalan apa? Solat, berpuasa, membaca Al Quran, bersedekah..itu bukan amalan?

Eeii! Kenapa berat sangat tangan, nak ambil wudhu', terus solat? Berat sangat nak ambil dan baca Al Quran. Berat sangat tangan nak hulurkan sedekah, berat sangat kaki nak menuju ke taman-taman syurga?
Allahu...sungguh aku tak sanggup membiarkan jawapan negatif yg diberikan oleh tubuh badanku di padang Mahsyar..

Nak kata apa sekarang?

Kita ni dilahirkan sebagai seorang Muslim. Masih tak reti nak bersyukur? Masih mahu melakukan kejahatan? Ya Allah... Apa nak jadi dengan diri ini. Masih buta mencari jalan yang lurus dan membiarkan arang menconteng hati. Dunia..dunia.. Kenapa perlu jadi begini?

Kau nak salahkan syaitan? Kau lupa? Syaitan dah berjanji akan menyesatkan seluruh keturunan Nabi Adam a.s? Masih lagi kau nak salahkan mereka?

Mengapa?

Sebab sikap manusia yang suka menyalahkan orang lain. Mencari silap manusia walau sebesar zarah dan sejauh Pluto. Masha Allah..beginilah kehidupan kita. Istighfar banyak-banyak.

Bila dah buat salah, syaitan pula disalahkan. Kenapa tidak diri sendiri? Kenapa tak paksa diri untuk mengubah hidup? Kenapa tak mahu belai diri mengunjungi taman-taman syurga dan menyejukkan diri dengan membaca Al Quran? Kenapa membiarkan TIANG runtuh dan tidak mahu membinanya semula? Ya Allah... Sungguh jahil! Sungguh!

Banyak perkara kita tak sedar. Tak sedar bahawa kita dah melakukan kesilapan. Termasuklah aku. Islam. Islam dalam IC sahaja? Mana perginya Iman? Mana perginya Taqwa? Mana perginya Ibadah? Allahu... adakah kita ini HIPOKRIT? hmm.... Macam betul. Macam tidak.

*tepuk dada*

"Nak jadi orang HEBAT, amalannya mesti HEBAT! barulah mantap!" - Pesanan seorang pakar Motivasi :)

********

"Kahwin tu kan Sunnah Nabi.."

Ungkapan yg selalu diungkapkan oleh anak-anak muda. Katanya, bercinta selepas nikah itu lebih Indah. Sangat indah.

Masih lupa. TANGGUNGJAWAB. NAFKAH. TARBIYAH. Mana nak cari? Ilmu! Kahwin nak, ilmu masih cetek. Masha Allah.. Diri ini masih memikirkan seronok. Keseronokan dunia yang belum tentu kekal ke penghujungnya. Tak salah kalau nak bercakap tentang perkahwinan. Lihat pada keadaan juga. Masih belajar, duit pun takda lagi..nak kahwin?

Orang kata, bagus kahwin muda. Elak maksiat.

Memanglah. Masalahnya sekarang, nikah mahu, tanggungjawab dan nafkah tak mahu. Acaner tu?? Lepas tu, muncul lah 'Nikah Khitbah'. Ada ustaz mengatakan bahawa ianya HARAM. Nak tahu sebab, boleh rujuk ustaz2yang lain. Aku x ingat kenapa ia haram. Aasiff.

Tanya balik diri. Kenapa senang sangat buat maksiat? Sebab syaitan. Syaitan lagi. Bukanlah aku nak membela syaitan. Betul, syaitan yg menghasut. Mereka menghasut. Kita ni, kena kuat! Selalu cakap pada diri, "AKU KUAT!" Kuat melawan nafsu dan godaan!

Sampai masanya, kalau sudah betul-betul bersedia, barulah membina masjid. Kalau rasa belum, tangguh dulu. Perbaiki diri yang banyak sangat Khilafnya. Allahu..masih jahil lagi diri ini. Tuntut ilmu. ->>pesanan ibubapa dan masyarakat sekeliling :) yang penting, Doa. Jangan lupa Doa. Sesungguhnya, doa itu senjata bagi umat Islam :)

********

kata pada diri,
"aku ni asyik lah duk post/update/share pasal dakwah. Buatnya tidak! Ni lagi satu hal penyakit datang. HIPOKRIT!  sepertimana yg aku ada ckp diatas. Selalu ingatkan pada diri, aku juga mampu mengubahnya! Aku kena betulkan diri aku dulu! Yeahhh! Nak mentarbiyah orang, tarbiyahkan diri ni dulu..

Hmmm.....(terasa diri ni sangat rendah)

Akhir kata,
"...antara mukmin yang berjaya adalah mereka yang mendekati para Ulama' dan menghadhiri majlis-majlis Ilmu!.."

Pengalaman sebenarnya mengajar kita utk menjadi seorang insan yang lebih baik! Moga-moga kita semua mendapat Rahmat dan Keredhaan drpd-Nya. Persis mutiara mengatakan, ambil yang jernih, buang yang keruh. Hati yang diconteng arang, jangan biarkan ia hancur menjadi abu. Hilang entah kemana, sudahnya menyiksa diri.

Wallahu a'lam :)
Peace!!

25 July 2014

Iftar Jamai'e

Assalamualaikum :)

(sambil tersenyum kambing di hadapan pc)

 (Dewan Al-Madani SMKS 18, Shah Alam. cantik kan? ada air-cond lagi uoolllss!)

18 Julai yg lalu, sekolah aku ada buat Majlis Iftar. well, almost setiap tahun akan buat. And, tak sah kalau tak ajak budak asrama (f1-f4) -,- Majlis ni, actually utk Form 5 dan ibu bapa. Tapi, tu lah kan..budak2 asrama kena ajak sekali. ye la..mereka ni kena buat persiapan macam-macam..(kononnya) takpe lah. semoga apa yang mereka lakukan adalah kerana Allah, bukan kerana terpaksa!

Seriously, aku cakap.. ni lah pertama kali aku join Iftar kat sekolah. Sebelum ni tak pernah pun. At least, rasa juga lah macam mana situasinya. To be honest, aku mmg suka majlis-majlis yang melibatkan Silaturahim ni. Kita dapat menambah kenalan dan juga dapat mengenali saudara-saudara Islam yang lain, di samping dapat mewujudkan masyarakat yang saling menghormati :) Majlis-majlis macam ni, biasanya...biasanya lah kan, dilakukan pada bulan Ramadhan, Syawal, Muharram..etc. nak lagi bagus, buat setiap bulan (y)

Majlis Iftar ni start pukul 6 petang. Jadi, sebagai seorang yang sangat menepati masa (kononnya), aku kena datang sekolah awal. Aku datang 15 minit awal sebelum majlis tu bermula! hebat! Nanti kalau lambat-lambat, susah cari tempat. Nanti dapat saf yg belakang-belakang. (but, still x dpt saf depan sekali sbb org lain datang 1 jam lebih awal dari aku ~T-T~) Sementara menunggu majlis tu bermula, biasalah, gadis-gadis suka sangat memuji. Memuji pakaian orang lain. (actually bukan memuji, tapi MENILAI) Tengok siapa punya baju paling cantik, kopiah siapa paling cantik, songkok siapa paling tinggi, kasut siapa paling stylo, tudung siapa paling pendek (oopps!) dan mcm-mcm. Aku, takda siapa nak puji.. sebab aku tahu, aku punya baju paling lawa. Nanti bila kena puji, kembang pula! hahaha! Sebab tu diorang semua pakat tutup mulut tak nak komen apa-apa baju aku..

*cepat sikit cerita boleh?*
Ok lah. Pada jam 6.30pm mcm tu, program dah start.
"Kita akan memulakan majlis kita dengan Ummul Kitab, Al Fatihah...."
"Baiklah, sementara kita menunggu pengerusi PIBG kita, marilah sama-sama kita berzikir dan berselawat kepada Baginda Rasulullah saw..."
"Baiklah, nampaknya pengerusi PIBG kita telah pun tiba. Dijemput En. Hassan.....utk menyampaikan tazkirah dan sedikit ceramah..bla..bla.."
"Alhamdulillah, kita sudah pun berada di dalam dewan ini utk melaksanakan majlis berbuka puasa kita....bla...bla...Kita sebagai ibu bapa, perlulah mendidik anak-anak....bla..bla...Maka, ingatlah! Ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk anak-anak yang berdisiplin...bla..bla...dan didikan yg diberi perlu lah mantap agar anak-anak dapat mencapai sesuatu kejayaan!..."

Sampai suatu masa, Azan pun memanggil*
Kami tak makan nasi utk berbuka. Tak ada ayam golek dan semacam golek. Berbuka ikut sunnah Rasulullah. 3 biji kurma dan air mineral. tak da air zam-zam. hee~ Kurma dia sedap, air pun sedap! Kenyang. haha! then, kitorang terus solat Maghrib berjemaah :)
selesai sahaja solat, kami terus ke khemah utk makan. Time tu, kena control diri. jangan tunjuk sangat yg kita ni dah kebulur sangat. Kat rumah boleh lah nak melahap sampai terkeluar anak tekak, kat sekolah tak boleh la. Takda siapa yg nak buat menantu nanti. herherherher~ :p
Makanan, kau jgn cakap. Sedap-sedap! alhamdulillah. Rezeki Allah bagi. Ada nasi briyani, ayam masak merah, daging masak kurma, kuih-muih, pulut panggang, samosa dan tak lupa..Air Sirap! Nasib tak boroi perut.

lepas makan, solat Isya'. Then, continue dengan solat Hajat, Solat Terawih dan Solat Witir. Satu jam dah boleh selesai. Imam baca laju, ayat pun takda lah panjang sangat.. hahahah! Laju pun ikut Tajwid. Mana boleh main redah gitu je. Pada jam 10 malam, majlis penutup. Macam biasa, phone kena sentiasa ada pada tangan. senang utk aku minta ambil gambar dengan kengkawan. hmm... kengkawan~ lepas tu, ada moreh. Boleh tahan gak makanan dia. Bubur Pulut Hitam! aahhh! Sedap wei! panas-panas lagi! ouuiiiiiaayy! Sampai termimpi-mimpi lah dibuatnya. itu yg sahur bangun lambat.

dah habis!

*tiada conclusion utk entry ini. Harap maklum*

peace!