12 November 2014

'Maknyah' Tak Berkualiti

Assalamualaikum :)

Baru-baru ni, negara kita telah dikejutkan dengan satu isu sosial yang sangat serius! Ini bukan cerita palsu, ini REALITI. Ia berkaitan dengan isu 'MAKNYAH'. Apa itu?

Mak Nyah ni adalah singkatan bagi perkataan: "Mak Nyampah!" (spekulasi palsu)

Seperti yang kita tahu, bukan setakat Mak Nyah sahaja yang terlibat sama dalam kes ni. Golongan Pengkid juga terlibat sama. Apa itu?

Pengkid itu ialah wanita yang menyerupai lelaki dan bersifat seperti lelaki.

Kau bayangkan bila ramai sangat orang yang sudah terbalik! Dunia pun turut terbalik. Negara kita negara Islam. Takkan nak biarkan perkara ini berterusan? Apa motifnya mereka ni mengubah diri mereka sampai sanggup menghabiskan duit semata-mata nak ikut nafsu yang akan membawa keburukan pada diri masing-masing? Malah, mereka juga tidak mempedulikan nasihat orang ramai! Jangan jadi ego! Paling menyedihkan, Umat Islam yang melakukannya! Ya Allah!

Motif apakah yang cuba mereka sampaikan sehingga sanggup bermandi caci dan hina? Cuba fikir, adakah mereka tidak mempunyai kesedaran untuk mengubah diri kepada rupa asal? Mengapa? Lihatlah pada iman. Aku juga bukanlah orang yang sempurna. Aku ini pendosa juga. Setiap perkara yang kita lakukan itu, jika ianya membawa keburukan, maka kita jauhkan. Jangan berterusan melakukannya!

Betul lah, semakin dekat Kiamat itu, semakin ramai Umat Islam akan mengamalkan amalan JAHILIAH! Berliwat, berhomoseksual, ber-transgender, minum arak, berjudi, riba dan sebagainya. Itu belum lagi tanam anak perempuan hidup-hidup sebab takut dimalukan! Na'uzubillah! Moga-moga kita semua terpelihara!

Oh ya! Isu transgender ini merupakan perkara yang negatif! Dosa juga akan bertambah. Mula-mula berjinak-jinak dulu dengan fesyen kerana terpengaruh dengan rakan-rakan. Lama-kelamaan, rakan-rakan mencabar pula! Kalau tak, takut nanti kena ugut bagai! Bila rasa tercabar, tu yang pakai tu. Melampau pula! Rakan-rakan pula tak henti memberi pujian palsu! Kononnya cantik lah, seksi dan sebagainya! Dehhh, apa lah! Seterusnya, mula bergaul dengan golongan 'maknyah' yang lain. alaa... dekat tepi-tepi jalan, dekat lorong-lorong tu berlambak sangat dah wei! Bila dah suka bergaul, ber-hu ha hu ha pula! Kongsi barang-barang wanita.. hm.. Bila dah suka, dah terasa mcm nak ubah diri, itu yang pergi cucuk sana, cucuk sini. Semua tempat nak dicucuknya! Sanggup ke Korea untuk pembedahan plastik yang sememangnya tidak bagus untuk Eko-sistem! sangat tak bagus!


Mengubah ciptaan Allah itu kan dah menjadi satu dosa! Even perempuan pun tak dibenarkan, apatah lagi kaum lelaki? Melainkan kalau ianya memudaratkan kita, maka ia dibenarkan. Jadi, lepas dah buat surgery tu, rasa seronok. Rasa diri tu sangat hebat! wah! aku boleh buat mcm orang lain buat! Semuanya berubah! Tiada lagi sifat jantan, kini sifat betina pula muncul secara tiba-tiba! Kalian memang TAK AWESOME! Begitulah juga bagi kaum wanita yang nak sangat menjadi lelaki. Apa yang best sangat entah! Bila dah jadi pengkid, ada awek datang pula! Awek pun kemain! CENGGINI LAWANYA! Bab tu pandai pula nak pilih awek. hekkk!

Apabila perkara ini sudah dianggap remeh, maka akan berlakunya Homoseksual! Apa itu? Boleh google sendiri. Homoseks ini juga pernah berlaku pada zaman Nabi Lut, kalau tak silap. Lelaki bersama lelaki, wanita bersama wanita. Entah lah! semuanya dah dianggap perkara biasa! Kalau di negara luar, ianya bukan masalah yang sangat kritikal kot. Tapi, ia menjadi sangat kritikan bila ianya berlaku di negara Islam! Kerana apa? Keran ia merupakan perbuatan yang HINA!! Bangkitlah! Pertahankan akidah! Pertahankan benteng Iman kita!

 Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: `Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? 
(Ayat 80, Surah al-Araf (7))

Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas.
(Ayat 81, Surah al-Araf (7))

Sekiranya perkara ini tidak dicegah, memang sengsaralah dunia! Bumi menangis sebenarnya.Segalanyatelah ia tanggung dari awal kurun lagi! Tanpa bumi, kita tak dapat hidup dengan baik. Bumi sudah tua. Dah tak larat nak menanggung segalanya. Macam manusia juga, akhirnya tiada lagi. Bumi juga sedang menunggu masa untuk hancur sahaja. Kuasa Allah, siapa yang tahu. 

Sekiranya Nabi Muhammad berada di hadapan kita, pasti baginda sedih melihat umatnya sudah tidak lagi mementingkan akhirat. Hanya dunia semata-mata. Kita semua yang terlalu alpa dengan nikmat yang ada, tidak bersyukur. Ya Allah... susahnya hendak mengejar Syurga, senangnya mengejar Neraka! Muhasabah balik. Sama-sama kita berhijrah ke arah yang lebih diredhai Allah. Insha Allah, Allah terima. Moga-moga kita berada di dalam pemeliharaan-Nya. 

sekian.


 

9 November 2014

KHUDU

Semenjak dua ni, tangan tak tak boleh berhenti menulis puisi. Walaupun ia hanya puisi biasa, tapi aku puas! Tak semua yang akan aku kongsijan. Hanya beberapa. Selamat membaca :)

Terbitlah fajar, masa mencari rezeki.
Usaha yg mantap membawa nikmat kepada diri.
Walaupun setitik peluh kau usahakan, kau tetap tak mengeluh.
Biarlah dirikau melampan asal kau tak makan pitis yang haram!
Tatkala kau berkia-kia, gembira menggunakan nikmat yg ada,
kau tak lupa YANG ESA.
Dialah yg memberi emas yang sangat bernilai buat kau.
Kasih dan pemurahnya, tak siapa bisa lawan.

Namun begitu, selalu kau ingatkan pada diri agar tidak terlanjur berlenja.
Biarpun sahabatmu berkronisme, kau tak berhidung tinggi.
Kerana apa?
Kerana KHUDU mengajar kau supaya lebih bertawaduk.
Kau tahu, bahawa nikmat di dunia hanya sementara, akan tetapi nikmat di syurga selama-lamanya.

-ahdawardatul-

8 November 2014

Fatamorgana

Hari ini, kau hidup menghirup oksigen percuma. Selangkah kau berada, di situlah tempat kau bermula. Fikiran yang bernas kau cari merata-rata. Ilmu yang ada jangan dilupa. Namun, nafsu membawa kau ke sesuatu tempat. Keinginan yang tinggi melampai hendak kau capai. Di luar jangkaan orang tak tahu.

Manusia memang punya angan-angan. Hidup di alam serba gah dan mewah! Fantasi itu tidak mudah utk dikecapi kerana kita bukan bidadari. Imaginasi yang bermain di fikiran membawa kau ke dunia Cinderella. Mencari jejaka yang sempurna. Hanya kerana sepasang sepatu, kau bebas! Indahnya tercipta setelah bermahligai di istana. Cukup indah! Benarlah bahawa diri mahukan FATAMORGANA!

2 November 2014

2014's War

Assalamualaikum :)

It seems like i have about 30 hours for the big exam in my life. You know what? I get butterflies just thinking about the war in November! Daripada 300 hari, akhirnya menjadi 30 jam sahaja! Ya Allah, pantasnya waktu berjalan! Tahu-tahu esok dah nak perang! Graduate sudah, Exam je belum! Aaaa!! Tidakkk! Bagi aku, nak kata 100% ready, x juga, boleh lah.. Sikit-sikit.. Nak update cerita pun x sempat. Aaiii busy lah katakan mak cik senah oi! Ni belum lagi dengan UPU, Matriks bagai, dengan PLKN nya lagi! Lahaaiii.... Bila boleh free?


Anyways, bila dah dekat-dekat ni, org kata jgn stress sgt. Hmm.. Sejujurnya, aku tak tahu mcm mana nak jadikan diri aku utk tidak terlampau stress.. Loorrhhh~ Pesan aku utk para calon SPM, (acah-acah tokoh pelajar), banyakkan berdoa, tawakkal, minta maaf kpd ibu bapa, dekatkan diri dengan Allah, minta restu drpd guru-guru, maafkan sahabat-sahabat kita, hilangkan rasa dendam, dan fokus pada peperangan ini! Aku x nak ulang Paper Jun :'''(
*doakan aku yang terbaik!*

Sekian.



10 October 2014

Berbeza Maksud

Assalamualaikum :)

Sempat menulis walaupun mata sudah hampir layu.. Sanggup menahan pula! kalau diberi pilihan menulis dan membaca buku sampai lewat malam, tak dapat nak beri jawapan yang jujur. Sampai bila lah nak paksa diri untuk stay up? hahaaha! entah lah.

First of all, aku nak promote something dengan kalian. If you're an 'INSTAGRAMER', why not kalau korang join SHUTTER AWARD di Instagram sekarang! Aku pun baru dapat info pasal benda ni. Senang je, korang just share gambar makanan, shoot lawa-lawa, gempak-gempak, then hashtag ( #shutterfood #shutter2award #c4ap ) Nak tahu bagaimana caranya? Lihat bawah :)


"Hey YOU! Another 10 more days to the closing date. So , tag your creative food photos and make sure you tell your friends about it by tagging them in the comment below. The first 50 shortlisted photos will be exhibited from 18th Oct onwards. The other 50 will follow suit on the following weekend during the PhotoArt Convention at The School, JayaOne. So, What are you waiting for? Start playing with your food and tag away! Follow @shutter2awards and hashtag your masterpieces; #shutterfood #shutter2awards #c4ap And remember to go to the website for more info: www.shutter2awards.com Above photos : @bugo_ @psylancer @cheryna27 @love_paperplane @mjdurra @adawiyahazhar04"

********

Berbalik kepada cerita hari ini. Tadi, di sekolah, ada buat photoshoot untuk semua batch 97, so, kiranya aku termasuk sekalilah. Nasib aku datang hari ni. Demam dah pulih, alhamdulillah :) Selsema makin berkurang, sakit tekak tiada lagi. Kata doktor, aku punya tonsil ni tak merah sangat, just terkena virus sikit-sikit je. Apa lagi, lepas doktor bagi ubat, ambil satu biji ubat sakit tekak, hisap. segar je rasa mulut ni. Almaklumlah, sediakan payung sebelum hujan.. 

Photoshoot yang kitorang buat ni untuk majalah, bahagian NOSTALGIA kalau tak silap. Tema untuk tahun ni, "Straight A+" Wah! bila dengar je naik meremang bulu roma! (tipu) konon nak ambil semangat SPM lah, padahal dalam hati, rasa macam nak lantik diri sendiri jadi Menteri Pendidikan supaya mansuhkan SPM. kbai~ Bila dah kumpul ramai-ramai, memang kecoh ah. Nak uruskan tempat, kedudukan semua. Kelam kabut juga lah tadi. Nasib lah kitorang ni jenis reti bahasa. Cakap sekali, buat sekali, cakap dua kali, buat sekali. Dengan tiada angin membelai diri, panasnya tidak terkata. Panas bukan kerana cuaca, tiada angin. Air badan (peluh) mengalir tanpa henti. Nasib ada handkerchief. Boleh lah lap muka tu. Actually, dulu ustazah aku ada cakap, kalau rasa panas, zikir banyak-banyak. Ucapkan Subhanallah wal Hamdulillah wala ila ha illallah wallahu Akbar Insha Allah, sejuk lah sikit badan tu. -tips-

One of my friends ni seorang Editor sekolah. Dia yang banyak uruskan pasal Imej, majalah, photography semua. So, dia telah bantu Cikgu Ashraq untuk uruskan photoshoot ni. Tapi, masalahnya, ramai yang mengejek dia. Mengata yang bukan-bukan, memperlekehkan dia.. Mana sifat mahmudah kalian semua? Mana? Macam ini kah tamadun kita? Tamadun yang serba mundur ni? Asyik nak mencari salah orang, menghina, mengejek dan sebagainya? Apa salah dia? ya, i know, kawan aku ni agak moody time tu. ye la, dengan panas, kelam kabut, dengan penatnya dia naik turun tangga, dengan budak-budak yang tak reti duduk diam... bising lah si kawan ni! Kalau aku pun, dah lama dah aku marah! 


Budak-budak ni, terutamanya pelajar lelaki ni pula mengejek tak habis-habis! Itu tak kena, ini tak kena! Ada saja nak cari silap si kawan aku ni! Kesian kau, kawan :(  Walaupun dia kena ejek, tapi dia tak takut. Dia lagi berani! Terus-terang melawan kata dengan budak-budak lelaki. Kawan aku ni actually agak berani, lebih-lebih lagi dia pernah join Aikido, it's kind of Seni Mempertahankan diri jugak lah. So, dari situ, aku dah dapat tahu dia ni jenis yang macam mana. Berani! Yakin! Bijak! itulah Amirah Syakirah. Orangnya GENIUS! Kau tanya lah apa sahaja, semua dia boleh jawab! Aku tanya pasal Malaysia, German, Turki, pasal Fizik, Chemist, Bio, Add Math, etc semua dia boleh jawab! Dia dah macam GOOGLE Bergerak. Rezeki Allah bagi untuk dia. Memang patut pun dia dapat, orngnya rajin, tak putus asa, semua berfikir secara positif! Aku patut jadikan dia sebagai contoh! *Tabik*

Pasal mengejek tadi tak habis-habis sampai habis shooting. Kesian aku tengok dia. Semua nak kutuk dia. Apa yg dia buat? Dia tu manusia biasa juga, tak lebih tak kurang. Tapi, dari wajah dia, aku perhatikan, dia sabar je. hm.. Sabar je kan kau Mira? Moga-moga Allah melindungi kamu :) Kau orang yang kuat Mira! Kau kuat! Jangan takut dengan ejekan mereka! Mereka mengutuk kau kerana mereka dengki dengan kebolehan yang kau ada! Itulah sikap manusia yang selalu berhasad dengki terhadap orang lain. Macam mana nak perbaiki diri? Kena sentiasa muhasabah! Lihat balik diri kita, ada tak cacat cela yang terpampang pada diri sendiri? Kalau lah cacat itu boleh dilihat dengan mata kasar, entah macam mana hodohnya wajah kita kerana penuh dengan dosa!

Jadi, kesimpulannya disini, sampai bita nak mengutuk orang? To be honest, aku pun pernah juga terlepas kata. Bila difikirkan balik, aku ni pun banyak juga lemahnya. Tak sempurna juga. Dulu, selalu cari salah orang, kadang-kadang cerita yang tak betul pun boleh tersebar. Habis fitnah dilempar merata-rata! Astaghfirullah! Mari sama-sama kita muhasabah balik diri kita, hilangkan sifat hasad dengki terhadap perkara yg bukan-bukan terhadap orang lain. Praktikkannya, Insha Allah ia akan hilang. 

Aku masih ingat, 3 perkara yang pernah disampaikan oleh Mantan Pengetua SMK 18, Tuan Haji Ghazali, yang kini merupakan Ketua PPD. Beliau ada mengatakan, ingatlah 3 perkara ini, nescaya kamu akan selamat. Mudah-mudahan mendapat keredhaan-Nya. Pertama, bersangka baik. Kedua, Berlapang dada, Ketiga, jangan berdendam! Kata-kata yang penuh hikmat itu, kalau dipraktikkan, dilakukan secara Istiqamah, Insha Allah, Allah akan memudahkan segala urusan kita. Ameen :) Oleh itu, MENGEJEK dan DIEJEK berbeza maksudnya. Sekian.