15 August 2014

Coretan Hati yang KERAS

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, aku diberi peluang utk menaip dan berkongsi pendapat di bulan yang mulia ini. Moga-moga kita semua dirahmati Allah :)

First of all, i'd like to apologize to all readers (acah2 ramai je) for the late update. I'm quite busy right now, nak buat preparation utk Trial lah katakan. Allahu...sesungguhnya aku seperti mahu lari anak menyembunyikan diri drpd Trial. Waduhh!

"Come on lah! Trial je punn..."

"Trial je pun? Untunglah bagi mereka yg sememangnya sudah GENIUS dari kecil.."

So, for today, aku ada something nak share dengan kalian. Apa yang baik, kita kongsi bersama, apa yang buruk kita hindari bersama :)


*Disebalik Wajah*
Aku tahu kau lawa..aku tahu kau kacak! Aku tahu kau manis orangnya..aku tahu kau ni skema orangnya. Ulat buku gitu..aku tahu kau ni alim orangnya..sucinya muka! Takda satu habuk mahupun arang di muka. Berkat Orang Soleh :)

Aku pun nak jadi macam kalian. Nak jadi orang yang beriman juga. Nak jadi pendakwah yang hebat! Motivator yang mantap! Aku nak jadi orang yang selalu dahagakan ilmu. Aku nak jadi Hamba yang bertaqwa!

Itulah..
Diri ni selalu sahaja nak jadi baik. Hmm...angan je lebih, buatnya TIDAK. sebab apa kita jadi macam ni? Fikir dalam dalam.

Aku sedar siapa diri aku sebenarnya. Aku tahu aku di tahap mana. Aku masih di bawah. Bila aku nak naik? Bila?? Nak kata belum sampai seru, aku rasa dah lama dah seruan tu datang. Hmm... Hidup..hidup.
Katanya mahu jadi Dai'e. Perwatakan dah macam Dai'e. Cuma satu je..ye. Satu je. AMALAN .
Amalan apa? Solat, berpuasa, membaca Al Quran, bersedekah..itu bukan amalan?

Eeii! Kenapa berat sangat tangan, nak ambil wudhu', terus solat? Berat sangat nak ambil dan baca Al Quran. Berat sangat tangan nak hulurkan sedekah, berat sangat kaki nak menuju ke taman-taman syurga?
Allahu...sungguh aku tak sanggup membiarkan jawapan negatif yg diberikan oleh tubuh badanku di padang Mahsyar..

Nak kata apa sekarang?

Kita ni dilahirkan sebagai seorang Muslim. Masih tak reti nak bersyukur? Masih mahu melakukan kejahatan? Ya Allah... Apa nak jadi dengan diri ini. Masih buta mencari jalan yang lurus dan membiarkan arang menconteng hati. Dunia..dunia.. Kenapa perlu jadi begini?

Kau nak salahkan syaitan? Kau lupa? Syaitan dah berjanji akan menyesatkan seluruh keturunan Nabi Adam a.s? Masih lagi kau nak salahkan mereka?

Mengapa?

Sebab sikap manusia yang suka menyalahkan orang lain. Mencari silap manusia walau sebesar zarah dan sejauh Pluto. Masha Allah..beginilah kehidupan kita. Istighfar banyak-banyak.

Bila dah buat salah, syaitan pula disalahkan. Kenapa tidak diri sendiri? Kenapa tak paksa diri untuk mengubah hidup? Kenapa tak mahu belai diri mengunjungi taman-taman syurga dan menyejukkan diri dengan membaca Al Quran? Kenapa membiarkan TIANG runtuh dan tidak mahu membinanya semula? Ya Allah... Sungguh jahil! Sungguh!

Banyak perkara kita tak sedar. Tak sedar bahawa kita dah melakukan kesilapan. Termasuklah aku. Islam. Islam dalam IC sahaja? Mana perginya Iman? Mana perginya Taqwa? Mana perginya Ibadah? Allahu... adakah kita ini HIPOKRIT? hmm.... Macam betul. Macam tidak.

*tepuk dada*

"Nak jadi orang HEBAT, amalannya mesti HEBAT! barulah mantap!" - Pesanan seorang pakar Motivasi :)

********

"Kahwin tu kan Sunnah Nabi.."

Ungkapan yg selalu diungkapkan oleh anak-anak muda. Katanya, bercinta selepas nikah itu lebih Indah. Sangat indah.

Masih lupa. TANGGUNGJAWAB. NAFKAH. TARBIYAH. Mana nak cari? Ilmu! Kahwin nak, ilmu masih cetek. Masha Allah.. Diri ini masih memikirkan seronok. Keseronokan dunia yang belum tentu kekal ke penghujungnya. Tak salah kalau nak bercakap tentang perkahwinan. Lihat pada keadaan juga. Masih belajar, duit pun takda lagi..nak kahwin?

Orang kata, bagus kahwin muda. Elak maksiat.

Memanglah. Masalahnya sekarang, nikah mahu, tanggungjawab dan nafkah tak mahu. Acaner tu?? Lepas tu, muncul lah 'Nikah Khitbah'. Ada ustaz mengatakan bahawa ianya HARAM. Nak tahu sebab, boleh rujuk ustaz2yang lain. Aku x ingat kenapa ia haram. Aasiff.

Tanya balik diri. Kenapa senang sangat buat maksiat? Sebab syaitan. Syaitan lagi. Bukanlah aku nak membela syaitan. Betul, syaitan yg menghasut. Mereka menghasut. Kita ni, kena kuat! Selalu cakap pada diri, "AKU KUAT!" Kuat melawan nafsu dan godaan!

Sampai masanya, kalau sudah betul-betul bersedia, barulah membina masjid. Kalau rasa belum, tangguh dulu. Perbaiki diri yang banyak sangat Khilafnya. Allahu..masih jahil lagi diri ini. Tuntut ilmu. ->>pesanan ibubapa dan masyarakat sekeliling :) yang penting, Doa. Jangan lupa Doa. Sesungguhnya, doa itu senjata bagi umat Islam :)

********

kata pada diri,
"aku ni asyik lah duk post/update/share pasal dakwah. Buatnya tidak! Ni lagi satu hal penyakit datang. HIPOKRIT!  sepertimana yg aku ada ckp diatas. Selalu ingatkan pada diri, aku juga mampu mengubahnya! Aku kena betulkan diri aku dulu! Yeahhh! Nak mentarbiyah orang, tarbiyahkan diri ni dulu..

Hmmm.....(terasa diri ni sangat rendah)

Akhir kata,
"...antara mukmin yang berjaya adalah mereka yang mendekati para Ulama' dan menghadhiri majlis-majlis Ilmu!.."

Pengalaman sebenarnya mengajar kita utk menjadi seorang insan yang lebih baik! Moga-moga kita semua mendapat Rahmat dan Keredhaan drpd-Nya. Persis mutiara mengatakan, ambil yang jernih, buang yang keruh. Hati yang diconteng arang, jangan biarkan ia hancur menjadi abu. Hilang entah kemana, sudahnya menyiksa diri.

Wallahu a'lam :)
Peace!!

25 July 2014

Iftar Jamai'e

Assalamualaikum :)

(sambil tersenyum kambing di hadapan pc)

 (Dewan Al-Madani SMKS 18, Shah Alam. cantik kan? ada air-cond lagi uoolllss!)

18 Julai yg lalu, sekolah aku ada buat Majlis Iftar. well, almost setiap tahun akan buat. And, tak sah kalau tak ajak budak asrama (f1-f4) -,- Majlis ni, actually utk Form 5 dan ibu bapa. Tapi, tu lah kan..budak2 asrama kena ajak sekali. ye la..mereka ni kena buat persiapan macam-macam..(kononnya) takpe lah. semoga apa yang mereka lakukan adalah kerana Allah, bukan kerana terpaksa!

Seriously, aku cakap.. ni lah pertama kali aku join Iftar kat sekolah. Sebelum ni tak pernah pun. At least, rasa juga lah macam mana situasinya. To be honest, aku mmg suka majlis-majlis yang melibatkan Silaturahim ni. Kita dapat menambah kenalan dan juga dapat mengenali saudara-saudara Islam yang lain, di samping dapat mewujudkan masyarakat yang saling menghormati :) Majlis-majlis macam ni, biasanya...biasanya lah kan, dilakukan pada bulan Ramadhan, Syawal, Muharram..etc. nak lagi bagus, buat setiap bulan (y)

Majlis Iftar ni start pukul 6 petang. Jadi, sebagai seorang yang sangat menepati masa (kononnya), aku kena datang sekolah awal. Aku datang 15 minit awal sebelum majlis tu bermula! hebat! Nanti kalau lambat-lambat, susah cari tempat. Nanti dapat saf yg belakang-belakang. (but, still x dpt saf depan sekali sbb org lain datang 1 jam lebih awal dari aku ~T-T~) Sementara menunggu majlis tu bermula, biasalah, gadis-gadis suka sangat memuji. Memuji pakaian orang lain. (actually bukan memuji, tapi MENILAI) Tengok siapa punya baju paling cantik, kopiah siapa paling cantik, songkok siapa paling tinggi, kasut siapa paling stylo, tudung siapa paling pendek (oopps!) dan mcm-mcm. Aku, takda siapa nak puji.. sebab aku tahu, aku punya baju paling lawa. Nanti bila kena puji, kembang pula! hahaha! Sebab tu diorang semua pakat tutup mulut tak nak komen apa-apa baju aku..

*cepat sikit cerita boleh?*
Ok lah. Pada jam 6.30pm mcm tu, program dah start.
"Kita akan memulakan majlis kita dengan Ummul Kitab, Al Fatihah...."
"Baiklah, sementara kita menunggu pengerusi PIBG kita, marilah sama-sama kita berzikir dan berselawat kepada Baginda Rasulullah saw..."
"Baiklah, nampaknya pengerusi PIBG kita telah pun tiba. Dijemput En. Hassan.....utk menyampaikan tazkirah dan sedikit ceramah..bla..bla.."
"Alhamdulillah, kita sudah pun berada di dalam dewan ini utk melaksanakan majlis berbuka puasa kita....bla...bla...Kita sebagai ibu bapa, perlulah mendidik anak-anak....bla..bla...Maka, ingatlah! Ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk anak-anak yang berdisiplin...bla..bla...dan didikan yg diberi perlu lah mantap agar anak-anak dapat mencapai sesuatu kejayaan!..."

Sampai suatu masa, Azan pun memanggil*
Kami tak makan nasi utk berbuka. Tak ada ayam golek dan semacam golek. Berbuka ikut sunnah Rasulullah. 3 biji kurma dan air mineral. tak da air zam-zam. hee~ Kurma dia sedap, air pun sedap! Kenyang. haha! then, kitorang terus solat Maghrib berjemaah :)
selesai sahaja solat, kami terus ke khemah utk makan. Time tu, kena control diri. jangan tunjuk sangat yg kita ni dah kebulur sangat. Kat rumah boleh lah nak melahap sampai terkeluar anak tekak, kat sekolah tak boleh la. Takda siapa yg nak buat menantu nanti. herherherher~ :p
Makanan, kau jgn cakap. Sedap-sedap! alhamdulillah. Rezeki Allah bagi. Ada nasi briyani, ayam masak merah, daging masak kurma, kuih-muih, pulut panggang, samosa dan tak lupa..Air Sirap! Nasib tak boroi perut.

lepas makan, solat Isya'. Then, continue dengan solat Hajat, Solat Terawih dan Solat Witir. Satu jam dah boleh selesai. Imam baca laju, ayat pun takda lah panjang sangat.. hahahah! Laju pun ikut Tajwid. Mana boleh main redah gitu je. Pada jam 10 malam, majlis penutup. Macam biasa, phone kena sentiasa ada pada tangan. senang utk aku minta ambil gambar dengan kengkawan. hmm... kengkawan~ lepas tu, ada moreh. Boleh tahan gak makanan dia. Bubur Pulut Hitam! aahhh! Sedap wei! panas-panas lagi! ouuiiiiiaayy! Sampai termimpi-mimpi lah dibuatnya. itu yg sahur bangun lambat.

dah habis!

*tiada conclusion utk entry ini. Harap maklum*

peace!


22 June 2014

Mimpi

Assalamualaikum :)
 
mainan tidur, mainan tidur, mainan tidur. Itulah org dah kata, sebelum tidur pi basuh kaki dulu..buang air dulu barulah tak kencing dalam seluar sbb nanti tilam bau hancing. Kalau dah hancing, pandai-pandai pi jemur tilam kat luar sbb sekarang ni Solstis Musim Panas. Confirm 5 minit dah kering.
 
malam tu, aku ada mimpi pasal anak aku. Ya Allah.. Bila masa aku kahwin? Jangan nak buat gosip liar dkt aku.. Namanya pun mimpi kan.. Duhh~
dalam mimpi tu, rasa mcm tak sedap hati. Risau, gelabah, sedih dan perasaan yang bercampur baur. Mcm mana nak start cerita ni..
 
Dalam mimpi tu, aku mendapati bahawa anak aku terjatuh dri balkoni rumah. Nasib baik tak jatuh sbb bawah, sbb satu platform yang aku x tau mcm mana nak describe kan. =,= then, aku dengar tangisan drpd seorang budak. I thought that itu anak jiran sebelah ke. Rupa-rupanya, anak aku! Mcm mana dia boleh jatuh, aku x tau sbb scene tu x da dalam mimpi.
 
aku mendapati bahawa anak aku terjatuh, tersembam. Astaghfirullahalazim.. Terkejut beruk juga time tu! Aku buntu, x tau nak buat apa. Gelabah gila.. Panggil jiran-jiran utk selamatkan anak aku. At that time, aku rasa berpeluh-peluh walaupun sedang tidur. Serious!
 
Anak aku x henti menangis kesakitan. Aku pula cuak tak tentu pasal. Alhamdulillah, anak aku dapat diselamatkan. Terima kasih kpd jiran2 yang sudi membantu(jiran mimpi).
 
Aku menangis melihat wajah anakku yang masih kecil. Wajahnya lebam-lebam.. Calar-balar di muka. Ya Allah... Aku cepat-cepat membersihkan diri anakku. Sakitnya siapa yang tahu.. Tangisan dan teriaknya.. Allahu~ betapa sedihnya aku waktu tu. Kemudian, aku membawa anakku ke klinik utk berubat. Doktor siap kasi ubat Antibiotik dengan krim tahan gatal lagi kau... Aku berharap yang anak aku masih hidup. Alhamdulillah, anak aku masih hidup. Dirimu kuat nak :'') Ummi bersyukur kerana kau masih hidup. Masa tu risau juga, sbb keadaan anak aku mcm dah 50-50 je. Nak bernafas pun mcm semput2 je. Lagilah..mcm mana perasaan seorang ibu time tu..
 
anakku terus menangis kesakitan. Aku x tahan melihat wajah anakku, sehingga aku juga mengalirkan air mata. Ini salah aku! Aku bermonolog di dalam hati. Aku x sepatutnya membiarkan anakku keseorangan sewaktu aku sibuk melakukan kerja rumah. (ceh! Ayat mcm dah jadi bini je..) anak aku memeluk tubuhku. Aku mendakap dirinya. Namun, dia x berhenti menangis. Allahu.. Ummi tahu, kamu masih sakit nak..
 
mimpi tu betul-betul tamat pukul 6pagi. Aarrgghh!! Masanya utk pergi sekolah sbb ada sekolah ganti. Tak boleh ponteng!  paling best, bila aku bangun je, baju aku basah. Uuuiii! Berpeluh-peluh, mata pula berair. Nampak sangat lah aku ni over~
 
Based on aku punya mimpi ni, aku sedar, betapa kuatnya kasih dan sayang seorang ibu terhadapnya. Aku juga dpt rasakan bagaimana perasaan jika kita kehilangan seseorang yang paling kita sayang. Aku harap ia cuma mimpi. Ya...mimpi.. Nasihat aku, jagalah anak baik-baik :)
 
Peace!!
 


15 June 2014

Menunggu

Assalamualaikum :)

Hari tu kecoh sangat pasal PLKN. Penuh satu timeline Twitter dengan PLKN. Ada yg meraunh-raung tak nak pergi. Lol!! So, i asked my friend, "wei, mcm mana nak tau?" she replied, "tgk kat laman web rasmi PLKN". OK!

Mlm tu baru 11 June. Mereka kata 12 June baru keluar keputusan. Takpa. Still waiting....
sampailah hari esok. Alu dgn 'exited'nya, terus pergi check! Tup tap tup tap!!

Pemilihan PLKN bagi tahun 2015 akan diberitahu bulan Julai ini. (aku x ingat ayat dia mcm mana).

Urggghhh!! Bila ni? Dari mana diorg dapat berita ni? Ouh..ye lah..agaknya pihak PLKN tu tersalah type kot..haha! Bersangka baik (Husn'Dzon) :)

Kalau boleh, nak pergi~ nak sangat! Kalau x dpt, pun kami terima :) Doakan saya :)

Peace!!



13 June 2014

Inilah Konsep 1Malaysia!

Assalamualaikum :)

Aku masih ingat, sewaktu aku berada di Kuala Krai beberapa bulan yang lalu. (lama tuh) Disebabkan baru sekarang tercetusnya idea nak update pasal cerita ni, maka aku pun dengan besar hati, untuk menceritakannya. Yay! Teruja yang iya iyalah!!

Peristiwa ni berlaku sewaktu aku berada di Hospital Kuala Krai yg terletak beratus kilometer dari Shah Alam. Jalan paling mudah utk sampai kesana, adalah dengan menaiki kapal terbang Air Asia kerana harganya yg berpatutan :) Di samping, pramugari2nya yang memakai pakaian yg 'agak sopan'. Mereka telah mengenakan seluar jeans biru yg ketat.. Dgn baju merah yg berlogo Air Asia. (at least sopan lah juga..walaupun ketat) serta rambut yang seolah-olah mandi air karat. Lol! Mau x kena buang kerja lah aku lps ni sbb kutuk flight tu. Ha..ha..ha!

Itu muqaddimah je..

sewaktu aku berada di hospital, ada seorang Pakcik ni..nak kata tua, tak lah sangat.. Dalam lingkungan 50-60 i guess. He talked to me. Ok. First, rasa cam ok lagi sbb org tua bercakap. My reaction was like "ahaaa...haa....yelah..yelah.." sambil menunjukkan senyuman kambing aku yg sangat manis :)

dia start berborak dgn aku. And aku tak tahu dari mana cerita itu bermula. Maka, aku hanya lebarkan telinga dan dengar saja. Dia tanya aku, buat apa..jenguk siapa..and pebenda lagi entah.. Itulah.. Peramah sangat! Hahaa! 
His wife was suddenly came to us. And you know what? Dia speaking Kelate dgn bini dia! Ok, tak terkejut! sbb masa tu, aku belum tahu lagi itu bini dia. Lorrrhhh~

Dia pegang tangan bini dia. "eh eh! Pakcik ni asal gatal sgt pegang perempuan cina tu?" aku bermonolog..pastu siap speaking Kelate pulak tu! Woo!! Fasih benar bini dia ckp Kelantan! Aku tengok je lah pasangan suami isteri yg bahagia tu mcm org tengah minta sedekah. Haha! Sampai lah pakcik tu kata, "pokcik  kelik dulu deh.. Bini pokcik doh siap jumpo doktor..jago diri molek deh.." lebih kurang mcm tu lah~

Aku ternganga tapi aku tidak menunggu lalat utk masuk ke dlam mulut. Ooohhh wait! Bini dia? Like seriously? Amaaggaaaddd! Lalu dengan rasa exitednya, aku pergi bagitau mama.. "Tadi, ada pakcik cina ckp kelantan lah!" mama replied, "alaaa..perkara biasa~" -_-

This is not a joke wokayyyyhhh! the point is wawa sebenarnya sangat kagum sebenarnya dengan pakcik tadi. Serious! Cakap takda slanga cina langsung! Torkojut eden! kalau korang perasan lah kan...Orang Kelantan ni mmg mempunyai semangat perkauman yang sangat kuat! Mereka juga memperkasakan dialek mereka di samping Bahasa Melayu. Mereka tidak berasa malu dan segan! Lagi satu, setiap kali aku pergi Kelantan, ramai betul yg memakai jersi TRW..Oh pleaaasseeee.... I takda baju tu okay... Mak i je yg hadoo.. I mana main jersey2 Malaysia ni... I ada jersi Germany je okayy..(diminta ambil penyapu dan ketuk kepala sendiri).

as a conlusion, datanglah Kelantan! Aku tak pernah rasa jemu datang sana! Dekat sana juga merupakan syurga makanan, syurga pakaian di mana anda boleh mendapatkan pelbagai jenis fabrik yg serba baru!! (dah macam iklan Jakel)  moh le kita ke kelate!
Semoga percutian anda tahun ini menjadi lebih bermakna drpd sblumnya :)
Selamat Pagi 1Malaysia!!!

Peace!

p/s: bagi hok ado gewe tu, buleh la bawok dio gi jale PCB sambil make colek!